Milyen az ideális ágymagasság?

Milyen magasnak kellene lennie egy ágynak ahhoz, hogy könnyen fel tudjon kelni belőle az ember? Az ágyra való leülésnél nem kellene, hogy túl magasról huppanjunk rá, de az sem jó, ha annyira magas, hogy ráülve még a lábunk sem ér le a földre. Olvasd el hasznos tanácsainkat, amelyek segíthetnek kiválasztani a megfelelő új ágyadat.

vyska-postele

Az ágy ideális magassága

Az ágy magasságán a padló és a matrac legmagasabb pontja közötti távolságot értjük. A piacon található ágyak többsége átlagosan körülbelül 44 centiméter magas, úgy hogy az ágyba már behelyezted az ágyrácsot és a matracot is. Ez a magasság az, ami relatívan meg is felel különböző magasságú embereknek és egy bizonyos kompromisszumot jelent a magas és az alacsony ágy között. A magasabb emberek azonban lehet úgy érezhetik ennél az ágymagasságnál, mintha csak a földre ülnének le. A gyerekágyaknál az átlagos ágymagasság 30 és 40 centiméter között mozog, attól függően, hogy milyen modellt választasz. A megfelelő magasságú ágy olyan, aminek hátat fordítva a matrac felszíne pontosan a térdhajlatodig ér. 

Az átlagosnál magasabb ágyak 

A magas emberek probléma nélkül vehetnek akár 60 centiméternél magasabb ágyat is. Az ilyen nagy ágyak minden hálószobában igazán pompázatosan mutatnak (optikailag lehet úgy tűnhet, hogy az ilyen ágyak rövidek és keskenyek, azonban pont az ellenkezője az igaz, ugyanis az ilyen ágyakat az átlagosnál nagyobb, 200x200 cm méretben gyártják).

Az alacsony ágyaknak is megvan a maga előnye

Az alacsony ágyakat (az említett 44 centimétertől alacsonyabbakat) se írjuk le. Nyugdíjasoknak, idősebbeknek és mozgáskorlátozott embereknek ugyan nem megfelelőek, ugyanis igazán nehéz felkelniük az ilyen ágyakból. Azonban gyerekeknek mondjuk sokkal biztonságosabbak, hiszen, ha az éjszaka folyamán felriadnak vagy csak a mosdóba kell menniük egyedül is fel tudnak kelni belőlük. Az alacsonyabb ágyak a minimalista designjuknak köszönhetően is közkedveltek. Az ilyen ágyaknak köszönhetően sokkal tágasabbnak és nagyobbnak tűnik a szoba.

Ágyak a padlón

Manapság sok embera földön alszik, a hagyomonyos ágy nélkül, mondjuk egy matracon, vagy pedig speciális puzzle gumilapokon (amelyeket mondjuk az edzőteremből ismerhetsz). Az igaz, hogy a kemény felületen való alvás nagyon jó hatással van a hátgerincre, és az ilyen alátéteken való fekvés ráadásul még ergonomikus is. Azonban, ha csak matracon alszol a földön, akkor ügyelni kell pár dologra.

A matrac az éjszaka folyamán magába szívja az izzadtság és a nedvesség egy részét, amely a nap folyamán csak akkor tud kiszáradni, ha a matrac ágyrácson fekszik a föld felett. Azonban, ha a matracot egyenesen csak a padlóra helyezed (főleg, ha még padlófűtéssel is rendelkezel), a matracot minden nap meg kell fordítani és szellőztetni.

Az emeletes ágyak magassága

Az emeletes ágyak kiválasztásakor is érdemes egy mérőszalagot vinni magunkkal. A magasságuk attól függ, hogy gyerekágyról, kétszemélyes, háromszemélyes emeletes ágyról vagy csak galériaágyról van szó, amely alatt kényelmesen elfér egy komód vagy egy íróasztal is. A legfontosabb, hogy mérd le otthon a padló és a mennyezet közötti távolságot, és bizonyosodj meg róla, hogy még a fenti fekhelyen is marad annyi hely, hogy az ott alvó kényelmesen fel tudjon ülni, anélkül, hogy beütné a fejét a mennyezetbe.