Egy plusz egy matrac akció

Amennyiben a 160x200 cm vagy 180x200 cm franciaágyba keres matracot el kell gondolkodni a méretén. Két lehetőség közül választhat. Rendelhet az ágy méretének megfelelő nagy matracot, vagy rendelhet két kisebb 1+1 matracot, amelyek együtt teszik ki az ágy méretét. Összeszedtünk néhány hasznos tanácsot, amelyek segíthetnek a döntésben.

Egy plusz egy matrac akció

Mikor érdemesebb két kisebb matracot választani egy nagy helyett?

Egyre több vásárlónk dönt úgy, hogy inkább két kisebb matracot részesít előnyben egy nagy helyett. Többségük éppen az új otthonát rendezi be a párjával. Nekik éppen az 1+1 matracok jelentik a legideálisabb választást a franciaágyakba, amelyet a párjukkal osztanak meg.

Mivel az esetek többségében egy pár mindkét tagja más alvási pozíciót részesít előnyben, ezért nagy a valószínűsége annak, hogy minkét félnek más keménységű matracra lesz szüksége. Matracválasztáskor mindenekelőtt a kényelemre kell gondolni, amelyet befolyásolhat a terhesség, egy baleset, az alvási szokások megváltozása vagy a súly gyarapodás vagy csökkenés. A gyártók ezért olyan matracokat gyártanak, amelyek kétoldalasak. Ezek a kétoldalas matracok mindkét oldalukon különböző tulajdonságokkal és  keménységgel rendelkeznek, így a pár mindkét tagja azt az oldalt tudja használni, amely az aktuális időszakban éppen megfelel a kívánalmainak.

Két különálló matrac akkor is remek megoldást jelent, ha a partnerek között jelentős súlybeli különbség van. Mivel a két különálló matracban a felhasznált anyagok egymástól függetlenül dolgoznak, így az éjszakai forgolódás során a másik fél nem érzékeli a mozgolódást. Így a két fél nem zavarja egymást alvás közben.

Két különálló matrac sokszor nagyobb pénzbeli befektetést jelent, mint egy nagy vásárlása. Azonban minden forint megtérül, ha arra gondol, hogy ezentúl kényelmesebben tudnak majd aludni, ráadásul sokkal könnyebb és egyszerűbb lesz a matracok forgatása is. Ráadásul további előny, hogy motoros ágyrácsokon is használhatók (ezeket maximum 140x200 cm méretben gyártják).

Mikor érdemesebb egy nagy matracot választani két kisebb helyett?

Ugyanúgy ahogy két különálló matracnak, az egy nagy matracnak is megvannak a maga előnyei. Alacsonyabb az ára és kényelmesebb az ágy közepén feküdni egy nagy matrac esetén. A nagy matracoknál nem érezni az összetételt a két matrac között, miközben az ember átöleli a párját, amelyet főleg a puhább típusú matracoknál lehet érezni. 

Mivel a matracot nem lehet arra az oldalra fordítani, amely keménység alapján mindkét félnek megfelelő, a kényelem kompromisszum kérdése. Pontosan emiatt jelentenek remek választást az ortopéd matracok, amelyek segítenek mindkét félnek elérni a kényelmes és pihentető alvást. Az ortopéd matracokat úgy tervezték, hogy kiemelkedő kényelmet és alátámasztást nyújtsanak. Az ortopéd matracok felszíne a megfelelő pozícióban tartja a testet alvás során. Egyenletesen osztja el a test súlyát, melynek köszönhetően megakadályozza a nyomáspontok képződését, főleg a nyakon, a háton és a csuklókon. 

A fent leírt szabályok és tippek főleg a klasszikus oldalkerettel rendelkező ágyak esetén érvényesek. A kontinentális ágyak esetében egy csúszásgátlóval ellátott nagy matrac a megfelelő.