Ötletek kis erkély vagy terasz berendezésére

Az erkély azt a helyet jelenti, amely lehetőséget biztosít a lakásokban élőknek, hogy a friss levegőn fogyasszák el a reggelijüket, a kávéjukat vagy egy jó könyvet olvasva élvezzék a meleg napsütést anélkül, hogy el kellene menniük egy közeli parkba, az erdőbe vagy más nyilvános helyre. Azonban megnézve a magyarországi erkélyeket, sokan inkább tárolóként használják az erkélyeiket a bicikliknek, felmosóvödörnek, esetleg a mosott ruha szárítására. Ma együtt megnézzük, hogy hogyan lehet egy otthonos, gyönyörű és romantikus kis kuckót létrehozni akár kis erkélyeken is, amely tavasztól őszig a kedvenc helyed lesz majd az egész lakásban.

ako-zariadit-balkon

Kerti bútorok az erkélyre

Azért, hogy igazán élvezni tudd az erkélyen eltöltött időt és a munka után elszürcsölgethesd itt a kedvenc forró italod vagy éppen a hűsítő limonádéd, vagy csak egy kicsit élvezni tudd a nap kellemes meleg sugarait, szükséged lesz valamiféle ülő alkalmatosságra. Nagyon közkedveltek  és jól is néznek ki a babzsák fotelek. Több száz színben, méretben és formában elérhetőek és igazán kényelmesek. Azonban egy probléma mégis van velük. 

A babzsák fotelek ugyanis abszolút nem megfelelőek a kis vagy keskeny erkélyekre. Amint ugyanis ráülünk jelentősen megnő a méretük (szélességük). Ha például egy 2x1 m balkonra elhelyeznénk két ilyen babzsák fotelt, akkor már semmi másnak nem jutna hely. Ezenkívül, különösen a téli hónapokban és az esős időszakban, meg kell védeni az babzsák foteleket és a töltetüket a nedvességtől, hogy ne penészedjenek be belülről. A lakásban pedig többnyire nem rendelkezünk annyi hellyel, hogy ebben az időszakban bent tároljuk őket. A babzsák foteleket tehát hagyjuk meg azoknak, akik egy nagyobb terasszal vagy kerttel rendelkeznek. A kis erkélyekre válasszunk inkább egy kompakt, vagy összecsukható erkélybútort, amely tökéletes társad lesz majd.

A fa bútorokkal semmit nem ronthatsz el:

Ülőgarnitúrák, asztalok és fotelek az erkélyre

A kerti bútor kínálatunkban találsz számos kétszemélyes kerti étkezőgarnitúrát, amelyek többnyire két székből és egy kisebb asztalból állnak. A székek ebben az esetben többnyire nem összecsukhatók, de rakásolhatók. Tehát a szezon végeztével egyszerűen egymásba rakja őket az ember és így kevés helyet foglalnak. Fémből, textilénből vagy rattanból készülnek, ezért nem kell félned attól, hogy hosszútávú használat során, vagy ha folyamatosan ki vannak téve a hónak és az esőnek, bepenészednének. A még nagyobb kényelem elérése érdekében helyezhetsz rájuk díszpárnákat, amelyek könnyen áthelyezhetők és bent is tárolhatod őket. Sokkal kényelmesebb és színesebb lesz tőlük az erkély. A kerti szék kínálatunkban számos rakásolható széket, sőt fotelt is találsz, amelyeket szükség esetén egymásba helyezhetsz, így pedig lesz helyed mondjuk az említett ruhaszárító elhelyezésére. Már csak egy kompakt  kis kerti asztalra van szükséged, amelyet a szezon végeztével használhatsz a lakásban mondjuk virágtartónak. Raktáron tartunk fém, rattan és tömör fa modelleket is.

Pihe-puha párnák és takaró:

Hogyan rendezzünk be egy kis erkélyt?

Amennyiben azonban valami olyan bútort keresel, amelyre kényelmesen le is fekhetsz, akkor a szék és az asztal nem lesz elég. Ebben az esetben érdemes kerti kanapét választani. Ebből is vannak kompakt méretek, amelyek kisebb erkélyekre vagy teraszokra is megfelelőek lehetnek. Azonban ebben az esetben se feledkezz meg arról, hogy maradjon elég hely egy kis asztalkának, amelyre legalább egy csésze kávé elfér. Nagyon jó helytakarékos megoldások vannak már, például a külön erkélyekre készült lehajtható asztalok. Manapság már sok ember dolgozik otthonról home office-ban, és a nyári hónapokban sokan szívesen dolgoznak kint az erkélyen. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen a friss levegőn az embernek még gondolkodnia is könnyebb. A nap feltölt minket energiával (még akkor is, ha kevésbé jól látjuk tőle a képernyőt :)  és az ember nem sajnálja, hogy 8 órát töltött a gép mögött, mert ha munkával is, de odakint töltötte el ezt az időt. Ilyen esetekre jó, ha az ember beszerez egy hordozható laptoptartót is.

Romantika az erkélyen:

Ötletek az erkélyre

A bútorokat úgy általában már átbeszéltük, most szó eshet arról, hogy miket vásároljunk ahhoz, hogy kényelmesen és otthonosan érezzük magunkat az erkélyen. Az ablakok körüli kopott vakolatot elég egy kicsit kijavítani, majd lefesteni, a rozsdás korlátot kicsit lecsiszolni, majd lefesteni fémre megfelelő festékkel, és mintha csak egy új erkélyt kaptunk volna. A balkonokra aztán érdemes beszerezni valamiféle árnyékolót. Árnyékolhatunk textillel, növénnyel, rolóval is, de jó, ha ez könnyen kezelhető. Nagyobb teraszok esetében jó megoldás lehet a napvitorla is. Azonban ezt jól rögzíteni kell, nehogy elvigye egy erősebb szél. Ugyanolyan fontos, mint az árnyékoló mondjuk egy nád vagy bambusz belátásgátló azoknak az embereknek, akik szeretnének egy kicsit elbújni a kíváncsi tekintetek elől. Ez biztosít majd egy kis magánéletet és a napfénytől is véd. 

Azért, hogy egy erkély igazán otthonos legyen, elengedhetetlenek a növények. Ezeknek a növényeknek a segítségével a balkonunkat vagy a teraszunkat igazi édenkertté alakíthatjuk. Ültethetsz mondjuk függő virágtartóban epret (szamócát) vagy balkonládába cherry paradicsomot. Így lehet saját friss zöldséged vagy gyümölcsöd. Ugyanilyen örömöt tudnak okozni a balkonládában termesztett friss fűszernövények, amelyek tökéletesek az ételek vagy saláták feldobására. Aztán választhatsz még számos dísznövény közül, attól függően, hogy milyen tájolású az erkélyed. Minél több növényed lesz, annál tökéletesebb lesz az összhatás. Virágból és növényből sosem elég. :) 

Balkonnövények és árnyékolás:

Kiegészítők, amelyek otthonossá teszik az erkélyt

És nem legutolsó sorban az erkélyt szebbé teheted mindenféle gyönyörű dekorációkkal. Például a lámpásokkal, fényfüzérekkel, napelemes égősorokkal vagy mondjuk egy szép kültéri szőnyeggel, és mindjárt másképp néz ki a balkonunk. Az ablakot és a falat is fel lehet díszíteni, mondjuk egy makraméval vagy esetleg szárított virágokból készült virágkoszorúval. És ha még a szomszédoknak is "örömet" szeretnél okozni, akkor ne feledkezz meg a szélcsengőről sem. :-) 

A fényfüzérek és a megvilágítás igazán sokat számítanak: