Hogyan rendezzük be a folyosót? 7 hasznos lakberendezési ötlet

Az előszoba vagy folyosó a ház egyik leggyakrabban használt, mégis leginkább alulértékelt helyisége, legalábbis a bútorok, kiegészítők és általános berendezési tárgyak tekintetében. Egy rosszul berendezett előszoba nem szép látvány, ugyanakkor homlokráncolást is eredményez minden egyes alkalommal, amikor ki-be járkálsz a lakásból, a konyhából a nappaliba vagy a hálószobából a fürdőszobába. Hogyan lehet tehát úgy berendezni egy előszobát, hogy az egyszerre szép és praktikus legyen?

zariadenia chodby v dome

Hogyan rendezzük be a folyosót?

Ha azok közé tartozol, akik tágas előszobával rendelkeznek a lakásban vagy a házban, nyugodtan alakíts ki néhány ülőhelyet egy kisasztallal, ahol hazaérkezéskor mindig nyugodtan le tudod pakolni a csomagjaidat, levetni a kabátot, cipőt áthúzni vagy ahol beszélgethetsz azokkal a "látogatókkal", akiket nem szeretnél beljebb invitálni. A tágas előszobában elhelyezhetsz egy szép komódot, egy előszobafalat vagy akár egy szekrényt is. De nem hiányozhat a szőnyeg, a dekorációk vagy a nagy tükör sem.

Hogyan rendezzük be a szűk folyosót?

Az igazi kihívást az jelenti, amikor egy panellakás keskeny folyosóját kell berendezni. Összegyűjtöttünk 7 univerzális tippet, amelyek segítenek neked ebben.

1. Amit lehet, akassz fel

A fejmagasságban felakasztott polcok igazán sok helyet takaríthatnak meg. A lényeg, hogy olyan magasságban legyenek, ahol el lehet érni őket, ugyanakkor a magasabb emberek nem verik bele a fejüket vagy a vállukat. Ugyanígy tehetsz a fali szekrénnyel és kulcstartóval is.

2. A folyosó nem ruhatár

Valóban nincs szükség arra, hogy az összes kabátod az előszobában legyen. Hogy szellősebb legyen, mindig csak azt tartsd ott, amit éppen viselsz, ne a teljes szezonális ruhatáradat. Ha valaki még nyáron is az előszobai fogason tartja a téli kabátját, ne csodálkozzon azon, hogy kevés a hely. Amit csak lehet, rakd el a szekrénybe.

3. Világos színek

Hogy az előszoba vizuálisan nagyobbnak tűnjön, fesd ki a legfehérebb fehérrel, amit a boltban találsz. Egyéb halvány színek szintén ugyanolyan jól működnek. Ha a folyosóra fog kerülni egy előszobafal vagy egy cipősszekrény, ismét válassz fehér színűt fával kombinálva.

4. Tükör

A tükör vizuálisan akár kétszeresére is megnövelheti a folyosót. Sőt, ha jó helyre és jó szögben helyezed el, akkor a szomszédos helyiségekből is visszatükrözhet némi napfényt, ami az egész előszobát tökéletesen megvilágítja.

5. Helyes megvilágítás

Ne feledkezz meg a megfelelő megvilágításról sem. Még ha szereted is a meleg, sárga fényt, a természetes nappali fény vagy a hideg fehér LED-izzók alkalmasabbak az előszobába. Ráadásul az előszobában mindig belenézel a tükörbe, mielőtt kilépsz a házból és csak igazán jó fényben veheted észre a tökéletlenségeket, mint például a fogaid között megbúvó mákszemeket, a fogkrémet a fekete pólón és így tovább. :-)

6. Használd ki a holt tereket

Ha van egy kis holt tér valahol a folyosón, amelynek mélysége mondjuk 30 cm, szélessége 50 cm és magassága a mennyezetig ér, helyezz el ott egy kisszéket, amelyre cipőáthúzáskor le lehet ülni vagy ideális esetben egy beépített szekrényt. Ebben tárolhatod az összes cipőt, így nem foglalnak felesleges helyet a bejáratban és nem büdösödnek be a hálószoba gardróbjában sem.

7. Kombináld a cipősszekrényt az ülőhellyel

Egy bútordarab valószínűleg elkerülhetetlenné válik. Ez nem más, mint a cipősszekrény/komód, amelybe a cipőket elrakhatod és jó, ha rá is tudsz ülni. Mielőtt azonban kiválasztod, mérd meg az előszobát és győződj meg róla, hogy legalább 60, de ideális esetben 80 cm vagy annál nagyobb hely maradjon az átjárhatóság miatt. Ha ugyanis bevásárló táskákkal vagy babakocsival mész rajta keresztül, minden plusz centiméter hozzájárul az általános kényelemérzethez.