Az anatómiai párnák típusai

Az anatómiai párnákat már nem csak a bútor- vagy lakástextil- és kiegészítő boltokban lehet megtalálni. Gyakran maguk az orvosok írják fel azokat - leggyakrabban az ortopédiai és más kapcsolódó szakosztályokon, mint a mozgásszervi vagy gerincfájdalmak megoldását támogató eszközt. Mai cikkünkben azt nézzük meg, hogyan kell anatómiai párnán aludni és milyen típusait ismerjük ezeknek a párnáknak.

typy-anatomickych-vankusov

Hogyan aludjunk anatómiai párnán?

Egy dolog az elmélet, a gyakorlat pedig egy másik. Blogunkon már írtunk arról, hogy a szakértők melyik alvási pozíciót ajánlják leginkább és melyiket a legkevésbé. Tedd a szívedre a kezed, hogy hányszor ébredtél már fel ugyanabban a pozícióban, mint amiben elaludtál? Már az elalvás kezdeti folyamatában és az alvás alatti tudatvesztés során is valószínűleg változtatsz pozíciót. Ugyanez a helyzet az anatómiai párnán való alvással is. Mindazonáltal ezeket a párnákat úgy tervezték, hogy reggel a lehető legkevesebb nyűgösséggel és nyaki gerincfájdalom nélkül ébredj fel.

Anatómiai párna - hengerpárna

A henger alakú anatómiai párna az egyik legegyszerűbb és legkönnyebben használható. Klasszikus módon a fejed alá teheted, de elsősorban a nyak alá tervezték, ha háton vagy oldalt fekve alszol. Így a fejed közvetlenül a matracon (vagy egy nagy, vékony párnán) marad, a nyakad pedig megfelelő alátámasztást kap.

Anatómiai párna - hullám

A hullám alakú anatómiai párnát hasonlóképpen használják, elsősorban csak háton fekvéskor vagy pihenéskor. Míg az egyik hullám (általában az alacsonyabb) a nyakunk alatt húzódik, a magasabb a fejünk tetejét is körbe öleli. A párnák általában kemények, leggyakrabban memóriahabból készülnek.

Memóriahabos párna

A klasszikus négyzet vagy téglalap alakú anatómiai párnák is jelentősen növelhetik az alvási kényelmet. Hasonlóképpen, mint ahogy egy keményebb ortopéd matrac az első éjszakán kevésbé kényelmes, úgy idővel eltünteti a hátfájást az életedből. Az anatómiai memóriahabos párna nem fog könnyen összeesni, szilárdan a fejed alatt marad és például oldalt fekvéskor stabilan rögzíti a nyaki gerincedet vízszintes helyzetben, csakúgy, mintha az alkarodat a fejed alá tennéd.

Kemény anatómiai párna

A kemény anatómiai párnáknak olyan formájuk van, mint a masszázs hengernek (foam roller), amelyet a fitnesztermek minden egyes látogatója ismer. Amikor a kemény matracon (pl. szőnyegen) történő földön alvás, ún. paleo alvás világszerte elterjedt, vele együtt vált népszerűvé a keményebb párnán vagy anélkül történő alvás is. Ha ki akarod próbálni az ilyen párnán való alvást, az hasonló ahhoz, mintha mondjuk egy kétliteres vizes palackot tennél a fejed alá. Nem mindenki képes megszokni az ilyen párnát, habár ennek segítségével is lehet háton vagy oldalt fekve aludni.

Kismama párna

Különleges kategóriát alkot a terhességi párna, amely akár két méteres is lehet és kígyó alakú. Ez az anatómiai párnák egyik legjobb típusa. A párna egyik végét a fejed alá teheted és a közepéhez hozzábújhatsz (a terhes nők a hasukat is „kiterítik” a párnára, míg a párna másik vége a lábuk alá kerül, így nem nyomódnak egymáshoz a térdízületek). A terhesség alatti alvás mikéntjeiről egy másik alkalommal számolunk be.

Vannak más anatómiai párnák is, amelyeket nem elsősorban ágyban alváshoz terveztek. Ezek közé tartoznak a patkó alakú párnák, az ülőpárnák, valamint az ágyon való ülésre szolgáló ékpárnák is. Ezekkel azonban egy másik blogcikkben foglalkozunk majd.