Melyik a legjobb és a legrosszabb alvási pozíció?

Az ideális alvási pozíció megtalálása nem könnyű. Az, hogy milyen pozícióban alszunk más tényezőkkel együtt, mint például a matrac minősége, a helyiségben lévő oxigén mennyisége, a hőmérséklet, az alvás előtt elfogyasztott ételek, a vérben lévő koffein mennyisége és még sok más tényező jelentősen befolyásolja alvásunkat. Az alvási pozíció azon túl, hogy a reggeli nyúzott ébredésünk okozója lehet, bizonyos szervek működésére is hatással van. Minden további szófecsérlés nélkül nézzük meg, milyen pozícióban (nem) érdemes aludni.

polohy pri spánku-rodina

Sokunknak gyakran nem sikerül kialudnia magát

Bizonyára ezt ismered. Veszel egy jó minőségű matracot, egy anatómiai párnát, kerülöd a kék fényt, nem eszel nehéz ételeket este, esetleg meditálsz vagy olvasol lefekvés előtt, jól kiszellőzteted a hálószobádat, egyszerűen csak követed azokat a tanácsokat, amelyeket már sokszor megírtunk a korábbi blogok alkalmával. Reggel mégis álmosan, fáradtan, talán még berekedve is, kínlódva a légutakban lerakódott váladéktól vagy hasfájással ébredsz. Persze mindez lehet betegség tünete is, tehát semmiképp sem szabad alábecsülni, de az is nagyon valószínű, hogy helytelen pozícióban alszol.

Helyes alvási pozíció

Helyes alvási pozíció - melyik a legjobb? Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Némely pozíciók jobbak, mások rosszabbak. A szakértők többsége egyetért abban, hogy a legjobb alvási pozíció az oldalt fekvés, ezt követi a háton fekvés, a harmadik helyen pedig a hason fekvés áll. Mindháromnak azonban megvannak a maga ELLENÉRVEI.

Oldalt fekvés

Oldalfekvéskor nagyon sok múlik azon, hogy melyik oldalon alszol. Míg a bal oldaladon fekve nagyobb nyomás terheli a májat, a tüdőt és a gyomrot, addig a jobb oldalon történő alvást kerülniük kellene azoknak, akik gyomorégéstől szenvednek. Terhesség alatt a bal oldalon ajánlott aludni, hogy a babának jobb legyen a vérkeringése. Ha oldalt fekve alszol, célszerű a térdeid közé párnát vagy takarót tenni.

Háton fekvés

Ha kinyújtott lábakkal, hanyatt fekve alszunk, ajánlatos egy hengerpárnát tenni a térd alá, hogy a derékrész megfelelően alátámasztva legyen és így csökken a gerinc terhelése, ami miatt reggelente szinte biztosan derékfájással ébrednénk. Ha a hátadon alszol, megfázáskor könnyen visszafolyik a váladék a légutakba és ha ráadásul éjszaka még a szád is nyitva van, az tovább szárítja és irritálja a nyálkahártyádat.

Hason fekvés

A három alvási pozíció közül ez a legkevésbé ajánlott, de van egy nagy előnye. A hason fekvés során nagymértékben enyhül a hátfájás, amelyet például a mozgásszegény életmód és a folytonos ülőmunka okoz. A valóságban azonban a hason fekvés ismét nagy nyomást gyakorol a gerinc alsó részére. Ráadásul a fej oldalra fordításával az egész gerinc terhelődik.

A legrosszabb alvási pozíció

Mi az abszolút legrosszabb alvási pozíció? Ha eltekintünk a különböző akrobatikus elemektől, amelyeket az emberek bizonyos italok túlzott fogyasztása után képesek végrehajtani, a legrosszabb alvási pozíció egyértelműen az ülés, vagy az ülés és a fekvés keveréke, ahol a hát meggörnyed és az egész felső test labdává gömbölyödik. Ha (például) a kanapén ebből a pozícióból ébredés után nem vagy képes rögtön felállni, az azért van, mert az egész gerinced hihetetlenül szenved.

Helyes fejtartás alvás közben

Elmondhatjuk, hogy a legjobb alvási pozíció a jobb oldali. De mi a helyzet a fejjel? Hogy elkerüljük a nyaki gerinc deformálódását, amikor az oldalunkon alszunk, egy kemény anatómiai párnát kell a fejünk alá helyezni. Annak megakadályozására pedig, hogy középtájon a test ne süppedjen be a matracba, ami viszont a gerinc alsó részének deformációját okozná a legjobb, ha minél keményebb matracon alszol.