Milyen gyakran érdemes cserélni az ágyneműt?

Az ágyneműcsere megfelelő gyakoriságáról gyakran sokunknak más a véleménye. Egyesek szerint elég kéthetente, míg mások azt mondják hetente érdemes megejteni. De mi is az igazság? Mikor is érdemes már ágyneműhuzatot cserélni? Ahány ház, annyi szokás. Ráadásul sok befolyásoló tényező is van. Hogy pontosan mik ezek? A következő blogbejegyzésből megtudhatod.

postelna bielizen

Milyen gyakran húzzuk át és mossuk ki az ágyhuzatot?

Mint mindig, most sincs meg az univerzális válasz erre a kérdésre, ugyanis ezt több tényező is befolyásolja. Ugyanabban az ágyban alszol minden éjjel? Mindig zuhanyzol lefekvés előtt? Mennyire izzadsz? Pizsamát hordasz vagy fehérneműben alszol, esetleg meztelen? Esetleg a háziállatod is veled alszik az ágyban? Milyen anyagból készül az ágyneműhuzatod? Mindezek és még további tényezők is befolyásolják azt, hogy milyen gyakran kellene ágyneműt cserélni. Tulajdonképpen az ágyhuzatot már 1-2 használat után is kimoshatjuk, de lehet, hogy akár 10 napig is tiszta maradhat. Azonban általánosan elmondható, hogy higiéniai szempontból nem kellene az ágyneműt két hétnél hosszabb ideig használni.

Hogyan kell megfelelően mosni az ágyneműt?

Az ágyneműhuzatokat mindig pontosan a cimkén található utasítások szerint kell mosni. A legjobb azonban olyan ágyneműhuzatot választani, amely a lehető legnagyobb százalékban tartalmaz pamutot, amely minimum 60°C, de akár 90°C fokon is mosható. Minél magasabb a mosási hőfok, annál jobban megtisztul az anyag a különböző szennyeződésektől és az izzadtságtól. A speciális mosó- és öblítőszerek használata csak másodlagos, és többnyire csak a preferenciáidon múlik, hogy melyiket választod. Azonban, ha az ágyneműt az ajánlottnál magasabb hőfokon mosod nagyon könnyen össze is mehet.

Milyen gyakran cseréljünk pizsamát?

Az, hogy pizsamában vagy anélkül alszunk-e is befolyásolja azt, hogy meddig marad tiszta az ágyhuzatunk. A pizsama ugyanis magába szívja az izzadtság nagy részét és felfogja az egyéb különböző szennyeződéseket is. Mivel a pizsamát többnyire fehérnemű nélkül hordjuk, így érdemes két-három naponta cserélni.

És mi a helyzet a matrachuzattal?

A lepedő rendszeres cseréje esetén is előbb-utóbb ki kell mosni a matrac vastag huzatát is, amely a matractestet védi a szennyeződésektől. A matrachuzatot ajánlatos 3 havonta kimosni. Amennyiben matracvédőt is használsz, így a matrachuzat probléma nélkül kibírja akár egy évig is.

Milyen gyakran mossuk a paplant és a párnákat?

A paplant és a párnákat csak az ágyneműhuzat vékony rétege védi, tehát a szennyeződések, az elhalt hámsejtek, de az izzadságfoltok is könnyen átszivárognak rajta. Amennyiben megfelelően nagy mosógéppel rendelkezel, akkor a paplant és a párnát is érdemes legalább 3 havonta kimosni. A vékonyabb paplanok és párnák azonban nyugodtan moshatók az 5-6 kg töltet kapacitású mosógépekben is. Amennyiben nincs erre lehetőséged, akkor érdemes elvinni őket a legközelebbi tisztítóba.