Hogyan lehet a legjobban megelőzni a felfekvést?

A felfekvések (decubitus) a fekvő betegek ellátása során a leggyakrabban előforduló komplikációk közé tartoznak. A dekubitusznak négy stádiuma van és lényegében a kórházi kezelés első napjaitól kezdve előfordulhat. Nézd meg velünk, hogy mi okozza a decubitust, mik a különböző stádiumai, melyiket lehet időben visszafordítani és azt, hogy melyik igényel orvosi beavatkozást.

dekubity-prelezaniny

Decubitusok és felfekvések

A decubitus és a felfekvés szinonimák és a gyakorlatban mindkét változattal találkozhatunk. Szakmai szempontból a dekubitusz kialakulásának négy szakaszát vagy stádiumát ismerjük. Az előszakasz egyfajta bőrpír/irritáció, amely jelzi számunkra a nyomási fekély kialakulásának veszélyét. Az első stádiumot erythemának (eritéma, felpír) is nevezik. A bőr még nem sérült, de vöröses színe még akkor sem tűnik el, ha ujjal megnyomjuk az érintett területet. A beteg égő vagy viszkető érzést érez. A második szakasz hólyagok és fájdalomérzet formájában jelentkezik. A harmadik szakasznál már bekövetkezik a bőrnekrózis (elhalás). A bőr károsodása mélyen a csontokig terjedhet és szövetelhalás lép fel. A negyedik stádiumban az elhalás már az izmokat és a csontokat is érinti. A harmadik stádium bekövetkezése alapvetően a beteget kezelő személy súlyos gondatlanságából ered.

Hogyan lehet megelőzni a felfekvéseket?

Mint minden más esetben, a felfekvések esetében is a megelőzés a legfontosabb. Az alábbiakban bemutatjuk azt a legjobb négy módszert, amelyek segítenek megelőzni a nyomási fekélyeket. Ha későn találtál rá erre a blogcikkünkre és már kialakult a felfekvés, kérj orvosi segítséget. Különösen az utolsó két stádiumban elkerülhetetlen a sebészi beavatkozás. Az első két szakasz még visszafordítható orvosi kezeléssel.

Alapos higiénia

A felfekvéseknek leginkább a nedves és meleg környezet kedvez. A fekvő beteget, aki leggyakrabban mozgásképtelen, kómában fekszik vagy idős, minden nap alapos higiéniának kell alávetni, különösen akkor, ha inkontinenciaeszköz használatára szorul. Az ágyék, a hát, valamint a fekvőfelülettel érintkező egyéb testfelület szárazon és tisztán tartása a dekubitus elleni küzdelem alapköve.

A beteg átmozgatása

Ha a beteg állapota vagy sérülése megengedi, a lehető leggyakrabban szükséges átmozgatni. Ha a beteg 24 órán keresztül fekszik, akkor célszerű váltogatni a fekvőhelyzetet háton és oldalfekvésben,  esetleg felültetni. Ennek köszönhetően egyetlen testfelületen sem jön létre állandó nyomás, amelyen már felfekvés keletkezett (tarkó, nyak, hát, fenék, comb, vádli).

Szellőztetés és védőeszközök használata

A bőr gyakori szellőztetése és a védőeszközök használata segít a decubitus első stádiumában. Ezek különböző kenőcsök, gélek, olajok vagy egyéb készítmények, amelyek célja, hogy dehidratálják/szárítsák vagy éppen ellenkezőleg, zsírosítsák a bőrt az érintett területen. Ne feledd azonban, hogy a bőrnek lélegeznie kell. Semmiképpen ne kend be a területet semmilyen általános krémmel és ne tapaszd le nem légáteresztő ragtapasszal.

Antidecubitus matrac

A dekubitusz kialakulása ellen messze a legjobb segítséget a felfekvés elleni matracok használata jelenti a beteg kórházi tartózkodásának első napjától kezdve. A gondos odafigyeléssel megtervezett és megfizethető matracok csökkentik az adott testrészre nehezedő nyomást. A felfekvés elleni matracok különösen azokban az esetekben nélkülözhetetlenek, amikor a beteg nem vagy nehezen áthelyezhető.