Montessori ágyak a gyerekszobába

A "Montessori" szót manapság már a jobb eladás elérése érdekében olyan termékekkel összefüggésben is használják, amelyeknek semmi közük hozzá. A kifejezés eredeti értelme azonban a tanulás egyfajta játékos formája, a Montessori-nevelési módszer, amelyet Maria Montessori olasz orvosnő, pedagógus és pszichológus, alkotott meg. Azonban sok játék és segedeszköz viseli büszkén ezt a megnevezést, ugyanis segítenek a gyerekeknek abban, hogy játékos formában sajátítsanak el különböző készségeket és ismereteket. A mi kínálatunkban például Montessori ágyakat találsz. És hogy ezek miben különböznek a többi ágytól?

montessori-postel-min

Mik is a Montessori ágyak?

Az emberek többségének azonnal a galériaágyak jutnak eszébe mondjuk csúszdával, esetleg a versenyautó vagy a focikapu alakú gyerekágyak. Ezeket az ágyakat imádják a gyerekek, és nem csak alvásra szolgálnak, de sokkal több felhasználási lehetőségük van. Azonban igazából nem motiválják őket kreatív gondolkodásra és önállóságra. A Montessori ágyaknak tulajdonképpen két fontos feladatuk van, amelyekről olvashatsz cikkünkben.

Engedd, hogy szárnyaljon gyermeked képzelőereje

A klasszikus "A betű formájú" indián Teepee sátrak vagy a házikó formájú ágyak lehetővé teszik gyermekeink számára, hogy a szobájukban szárnyalhasson a kreativitásuk és a képzelőerejük. Engedd meg gyermekednek, hogy az ágyára egy lepedőt vagy egy plédet tegyen, így legyen a házikó ágyának teteje, hogy egy nagy rajzlapból kivágja az ablakokat és ragasztószalaggal az ágyra ragassza, esetleg csak a saját ízése szerint dekorálhassa ki. Főleg az ágyak gerendája biztosít elég helyet arra, hogy feldíszítsék fényfüzérekkel vagy kézzel készített díszekkel. Egy ilyen kiderokált "bunker", vár vagy babaház minden gyerek álma. Egy búvóhely, ahol játszhatnak és pihenhetnek. Így sokkal könnyebb lesz a lefektetés és minden esete egy másik mesehős bőrébe képzelhetik magukat.

A Montessori ágy önállósághoz vezet

A kínálatunkban szereplő Montessori ágyaknak más szerepük is van. Megtanítják a gyerekeket az önállóságra, anélkül, hogy féltened kellene őket vagy aggódni a biztonságukért. Ezen ágyak fekhelye ugyanis csak egy kicsivel a padló fölött helyezkedik el, ezér nagyon kicsi az esély arra, hogy a gyerekek leessenek róla vagy bármilyen módon megsérüljenek. Ahelyett, hogy erősködnénk és megvárnánk azt, hogy gyermekünk mikor alszik el, adjunk neki egy kis szabad teret, figyeljük mondjuk egy gyerek figyelőkamerán keresztül, és meglátjuk hogyan készül fel egyedül az alvásra. Neked több időd jut magadra, és meglátod hogy milyen jó, ha gyermeked egyedül is elboldogul a szobájában. Egy kicsit még játszik, lehet átlapozza a kedvenc könyvét, majd magától lefekszik és elalszik.

Hogyan rendezzük be a gyerekszobát a Montessori jegyében?

Manapság már nagy népszerűségnek örvendenek az egész Montessori gyerekszobák is. Nagyon fontos az, hogy a gyerekszoba egyes elemei úgy legyenek megtervezve, hogy saját akaratukból motiváják a gyerekeket a különböző tevékenységekre, amelyek során fejlődnek a motoros képességeik, a kritikus gondolkodásuk vagy egyszerűen csak szórakoznak és eközben megtanulnak valami újat.