Wabi-sabi – népszerű trend a lakberendezésben

Minimalista megközelítés, indusztriális stílus, romantikus provence-i dekoráció, hygge, skandináv bútorok... Valóban rengeteg irányzat létezik a belsőépítészetben és mindegyiknek van valami mondanivalója. A legtöbbjüknek azonban szigorú szabályai vannak, ezért nem lehet túlságosan kombinálni őket. Egy ipari komód egy provence-i lakásban már csak hab lenne a tortán, nem igaz? Van azonban egy stílus, amelynek sokkal lazábbak a lakberendezési szabályai.

wabi-sabi-pohovka

Mi az a wabi-sabi?

A wabi-sabi alapvetően nem egy bútorstílus, hanem inkább egy filozófia, amelyet leggyakrabban a belsőépítészetben és a lakberendezési kiegészítőknél használnak. Már a wabi-sabi szó kiejtésekor egyértelművé válik, hogy maga az elnevezés és a filozófia is Japánból származik. A wabi lefordítva azt jelenti, hogy a "kevesebb több", míg a sabi a nem véglegesre, a nem tökéletesre vagy a nem teljesre utal. A wabi-sabi filozófia óriási megkönnyebbülést ad az embereknek például abban, hogy úgy rendezzék be otthonukat és élvezzék a dolgokat, ahogy vannak, a tökéletességre való állandó törekvés nélkül.

Egy kis wabi-sabi történelem

A wabi-sabi eredetéről szóló történetek különbözőek, de leggyakrabban ezzel a verzióval találkozhatunk. Több száz évvel ezelőtt a japán "nemesség" körében kialakult egy olyan kedvelt rituálé, amikor is a teát mindig a legfényesebb éjszakán (teliholdkor) a legjobb és legdrágább porcelánból itták. A telihold azonban évente csak körülbelül tizenkétszer fordul elő, amelyre egyáltalán nem jellemző, hogy mindig derült, tiszta, felhőmentes éjszakai látványt tár elénk, vagy olyan időjárást tesz lehetővé, hogy az éjszakát a szabadban töltsük. Ugyanakkor az említett időkben sem volt kőbe vésve, hogy minden családnak hibátlan porcelánnal kell odahaza rendelkeznie. Így született meg a wabi-sabi.  Eszerint a filozófia szerint a teázás azokon az estéken is élvezhető, amikor nincs telihold vagy épp vándorfelhők vannak az égen, ugyanakkor jóleső érzést nyújt meginni egy olcsó kerámia bögréből is, aminek ráadásul még a füle is letörött.

A nem tökéletes és nem örök időkre szóló szépség

A mai belsőépítészetnek van egy apró hibája. Minden bútor, lakberendezési kiegészítő, valamint a tökéletesen fehérre festett falak vagy a sima padló is gyönyörű, de azon minden sérülés, folt és szennyeződés vagy a használat nyomai azonnal láthatóak és mindenki számára könnyen észrevehetőek. Az emberek hajlamosak az ilyen jellegű szépséghibákat állandóan javítgatni, vagy rosszabb esetben egyenesen lecserélni a bútort. A wabi-sabi arra tanít minket, hogy akkor is használjuk tovább kedvelt tárgyainkat és használati eszközeinket, ha azok nem egészen tökéletesek. Mi történik, ha vendégednek olyan teáskészletben szolgálod fel a teát, amelynek egyik  darabjáról hiányzik a fül?  Vagy a kanapén lévő összes díszpárnát csak azért kell lecserélned, mert az más anyagból készült, mint a többi? Noha ez a kanapé szépségéből semmit sem vesz el. Természetesen nem túl esztétikus, ha a falakat agyonnyomott szúnyogmaradványok szennyezik,  de ezért még nem kell az egész lakást kifesteni. Egy megrepedt csempe a fürdőszobában is végső soron azt szimbolizálhatja, hogy a házban zajlik az élet és éppen annak a történésnek az emlékét őrzi meg, amikor a hiba keletkezett (például amikor a gyerekek a fürdőkádban játszottak).

Wabi-sabi az otthonodban

A wabi-sabi megtanít minket arra, hogy a dolgokat úgy fogadjuk el, ahogyan vannak és segít élvezni a jelen pillanatot. A tökéletes teaszertartásra való törekvés a telihold fényénél ugyanolyan őrültség, mint a hibátlan otthon iránti vágyakozás. Végső soron nem maguk a dolgok számítanak, hanem az együtt töltött idő. Mert a tökéletlen és egyszerű dolgokat sokkal jobban tudjuk élvezni, mint a tökéleteseket - mert nem félünk attól, hogy azok kevesebbet érnek. Nyugodtan bohóckodhatunk a gyerkőcökkel a kedvenc régi kanapénkon, vagy nassolgathatunk a kedvenc filmünket nézve anélkül, hogy a keletkező morzsák vagy foltok megzavarnának. Egy tökéletes fehér bőrkanapé gyönyörű látvány, de hasonló önfeledt pillanatokat nem nyújt.

Wabi-sabi és a természetes anyagok

A wabi-sabi szorosan kapcsolódik a természetes anyagok használatához is, amit a bútorok kiválasztásánál is alkalmazhatunk. Egy faágyon lévő barázda karakteressé teszi az adott bútordarabot, vagy elveszik a fa erezetében, a természetes dekorációk pedig úgyszintén nem tartósak és legtöbbször csak néhány napig töltenek el boldogsággal. Pontosan ez a mulandóság és a tökéletlenség korábban említett szépsége. Az egész természet alapvetően aszimmetrikus és "tökéletlen", mégis tökéletesen szép. Gondolj erre, amikor bútorokat és kiegészítőket választasz az otthonodba.