Mi nem hiányozhat egy modern előszobából?

Az előszoba az első helység minden házban vagy lakásban, amelybe a vendégek megérkeznek. Emiatt az előszoba az a hely, amely alapján a vendégeket az első benyomás éri az otthonodról. Olvasd el érdekes tippjeinket és ötleteinket, hogy hogyan is érdemes berendezni modernen és praktikusan az előszobát.

jjjj

Hogyan rendezzük be az előszobát?

Az előszobának és a folyosónak tulajdonképpen egy praktikus helységnek kell lennie. Az esztétikum csak másodlagos szerepet tölt be az előszoba tekintetében. Nem azt akarjuk mondani, hogy az előszobába ízléstelen bútorokat válassz és ne legyen benne semmilyen dekoráció. Éppen ellenkezőleg. Azonban mindent úgy kell megtervezni, hogy elsősorban praktikus legyen. Amennyiben azonban egy családi házban laksz és egy nagyobb előszobával vagy folyosóval rendelkezel, nyugodtan dobd fel a teret egy praktikus kanapéval, fotellel, egy kisasztallal vagy egy dohányzóasztallal. Ezzel nem csak otthonosabbá teszed az előszobát, de kapsz egy kényelmes helyet a várakozásra, gondolkodásra, készülődésre. Az ülőalkalmatosságoknak pedig még a cipő felhúzásakor vagy öltözködéskor is hasznát veszed. 

A modern előszobák és a bútor

Az előszobába ésszel kell megválasztanunk a bútorokat. Ugyanis még a legkisebb előszobának is légiesnek kell lennie. Amennyiben kisebb lakásban laksz, határozottan nem érdemes nagy szekrényeket vagy cipőtartókat bezsúfolni a kis előtérbe. Akkor válassz inkább egy előszobafalat tükörrel és egy keskenyebb szekrényt, amelybe azért elfér pár kabát és pár cipő is. 

Dekorációk

Az előszobából nem hiányozhatnak a dekorációk sem. Ez egy ugyanolyan helység mint a többi, nem gondolhatsz rá csak folyosóként vagy előtérként. Egy szép szőnyeg, szobor, váza vagy valamiféle fali dekoráció elengedhetetlen kiegészítő, amely képes otthonossá tenni a szobát.

Minden cipőnek legyen helye

Az előszobát, főleg a kisebbeket, mindig rendben kell tartanunk. Ez érvényes a cipőkre és a kabátokra is. A földön nem kellene, hogy legyen egyetlen cipő sem, és az akasztón is maximum 1-2 kabát lóghat. Minden másnak a komódban, a beépített szekrényben vagy a cipősszekrényben a helye. Ne felejtsd el a cipőket mindig kiszellőztetni az előtt, hogy eltennéd őket a szekrénybe. Így megkíméled magad a kellemetlen szagoktól.

Illatos előszoba

És ezzel elérkeztünk a következő ponthoz, amely nem hiányozhat egyetlen előszobából sem, az a kellemes illat. Jó megoldás lehet az aromalámpa, az illatos gyertya, de maga a légfrissítő vagy az illatosító is. A legfontosabb az, hogy az előszobában ne lehessen érezni a cipők szagát.

Tükör

Az előszoba egyszerűen elképzelhetetlen tükör nélkül. Ez nem csak jól mutat, de optikailag tágítja a teret és még praktikus is. Mielőtt elindulnál bárhová még egy utolsó pillantást tudsz vetni magadra, és ellenőrizheted, hogy minden rendben van-e a kinézeteddel, mielőtt emberek közé mész. Egy jó tükör megfelelően nagy ahhoz, hogy tetőtől talpig lásd benne magad. A Feng Shui szerint a tükörnek nem volna szabad a bejárati ajtóval szemben elhelyezkednie, ugyanis a tükör visszafordítja az energiákat, ahelyett, hogy hagyná szabadon áramolni azokat.

Kényelmes tér a vendégeknek

Az előszobában mindig legyen elég helye a vendégeknek - és nem csak a már említett cipőiknek és kabátjaiknak. Amennyiben lehetséges, szerezz be legalább egy kis cipőtároló padot vagy egy puffot, amelyre le tudnak kényelmesen ülni, míg felhúzzák a cipőjüket. Biztosan értékelni fogják.

Hogyan rendezzünk be egy kisméretű előszobát

Egy igazán kis előszobát, mondjuk egy méteres szélességgel és körülbelül négy méteres hosszúsággal, amelyen keresztül még három vagy több szobába vezet az út, igazán nehéz berendezni. Főleg úgy, hogy jól átjárható legyen és megfelelően sok tároló helyet biztosítson a cipőknek, kabátoknak és egyéb említett tárgyaknak. Főleg, akkor nem zsúfolhatod tele bútorokkal, ha még mondjuk babakocsival vagy a bevásárlás után teli szatyrokkal kell rajta keresztüljárnod. Egy ilyen keskeny bejárati folyosót berendezni még egy tapasztalt lakberendezőnek is nehéz lenne. Az sem épp a legideálisabb, ha a cipőknek nincs helye, és te csak úgy megbotlasz az össze-vissza heverő cipőkben. De akkor mi a megoldás?

Hogyan rendezzük be előszobát a panelben

A kis előszobák tipikus képviselői pont azok, amelyek a régi panellakásokban találhatók. A felújítások során az emberek gyakran elgondolkodnak azon, hogy nem lenne-e érdemesebb az előteret egy kicsit kibővíteni, még ha a szomszédos szobák rovására is. Amennyiben ezt az épület szerkezete megengedi, és a másik szobából nem fog hiányozni ez az elvett tér, akkor ez is egy lehetőség. Azonban, ha nem tervezel ilyen nagy átalakításokat, az előszobát másképp is berendezheted. Az előszoba végében lévő üres térbe elhelyezhetsz mondjuk egy beépített szekrényt, még akkor is, ha csak körülbelül egy méter széles lenne. Pontosan a beépített szekrények segítségével lehet a legjobban kihasználni a teret, ugyanis tulajdonképpen a padlótól a plafonig pakoló teret kapsz. A fali fogason lévő helyet pedig meghagyhatod a vendégeknek. Manapság nagy népszerűségnek örvendenek az előszobafalak, de külön a lévő előszobabútorok is. Sőt, ami egy újdonság, hogy a cipősszekrényeket a bejárati ajtó fölé szerelik fel. Így a cipőknek is meglesz a helye, és mégsem foglal helyet a szekrény a szobában. Ha mindez megvan, már csak pár apró fali dekoráció és kép hiányzik, és máris kényelmesen és otthonosan érzi magát az ember.