A legjobb alvássegítő alkalmazások

Már sokszor foglalkoztunk azzal, hogy milyen tényezők befolyásolják az alvás minőségét. A már jól ismert életmódbeli és táplálkozási szokások, a mozgás, a stressz, az oxigéndús szobai környezet és hőmérséklet, az ágyneműhuzat és a matrac minősége mind-mind hatással vannak az éjszakai pihenésre. Most nézzük meg azokat az okostelefon alkalmazásokat, amelyek segíthetnek, hogy jól aludjunk.

aplikacie-spanok-sledovanie

Hogyan segítenek az alvásban az okos alkalmazások?

Az „alvássegítő alkalmazások“ fogalma alatt bizonyára elsőként neked is az alvásfigyelő okosóra és fitness okoskarkötő appjai jutnak eszedbe. Ezek az eszközök jellemzően az alvási állapot monitorozására hivatottak. Az okosóra/karkötő rögzíti, hogy hány órát és percet alszol, és az alvás fázisait is meg tudja határozni – mikor alszunk el, mikor mocorgunk, mikor következik be a REM-szakasz stb. Az általuk küldött információk segítségével pedig optimalizálhatjuk alvási ciklusunkat. Bár ezek az információk nem teljesen pontosak, de legalább ugródeszkaként szolgálnak az alvás javításában. Ha a minőségi alvás elérése a cél, akkor elsősorban azokat az okokat érdemes feltárni, hogy miért vagy gyakran fáradt és miért nem tudod megfelelően kipihenni magad.

A legjobb alvássegítő alkalmazás? Ilyen nincs.

Az egészséges alvás eléréséhez az a legokosabb, ha egyáltalán nem is nyitsz ki egyetlen alkalmazást sem. A legjobb, amit tehetsz ugyanis, ha elrejted az okostelefonodat valahova az éjjeliszekrénybe. Esetleg még ennél is jobb megoldás, ha a lehető legkevesebbet használod vagy egyáltalán be sem viszed a hálószobába. Az okoseszközök által kibocsájtott mesterséges kék fény ugyanis bizonyítottan megzavarja az alvási ciklust, károsítja az agyat, felborítja a hormonháztartást és rontja a hangulatot. Szorongáshoz vezet és a biológiai folyamatok késleltetésével megzavarhatja az alvásritmust. Ha napközben korlátozott időt töltesz a közösségi média oldalak böngészésével vagy a különféle videó csatornák nézegetésével, már sokat tettél azért, hogy javuljon az alvásminőséged, amely életed más szegmenseire is pozitív hatással lesz majd. A legjobb, amit tehetsz a jó alvásért: egy könnyű vacsora elfogyasztása némi esti testmozgással vagy sétával karöltve, majd egy pihentető fürdőzés után leheveredni egy kanapéra vagy egyenesen az ágyba egy kényelmes matracra

Kékfény szűrő

Mielőtt még a sátán eszközének kiáltanánk ki az összes okoseszközt,  nézzünk meg néhány applikációt, amelyek segítenek abban, hogy miként is lehetne azok negatív, főként az alvásunkat befolyásoló hatását csökkenteni. Elsőként a kékfény szűrő beállítást érdemes megemlíteni, amellyel a mai modern okostelefonok, táblagépek és minden intelligens eszköz rendelkezik. Használd te is automatikusan, ha lemegy a Nap, és meglátod a szemeid meghálálják.

Digitális jóllét

A digitális jóllét alkalmazással vagy egyéb időzítő app-ok használatával jelentősen javulhat az alvás és egyben életünk minősége is. Egyszerűen beállíthatod például azt, hogy a közösségi média platformokon mondjuk maximum napi 30 percet töltesz. Amint elfogy az az idő az applikáció éjfélig automatikusan blokkolja ezek használatát. Ezzel a módszerrel korlátozhatod az okostelefon-használatot, így nyerve több időt az aktivitásra és a szellemi frissesség megőrzésére a minőségi alvás jegyében.

Meditációs gyakorlatok

A konkrét alkalmazások közé sorolhatjuk azokat, amelyek vezetett meditációs gyakorlatokat kínálnak. A legtöbbjük angol nyelvű, de a YouTube több ezer vezetett meditációt kínál magyar nyelven is. Számos alkalmazás érhető el a piacon. Válassz közülük olyat, ami megjelenésében és funkcionalitásában a leginkább hozzád illő. Elalvás előtt érdemes nyugtató meditációt is kipróbálni. Vannak kifejezetten elalvást segítő meditációk is.

Légzőgyakorlatok és jóga

Az applikációk másik csoportját a vezetett légző- és jógagyakorlatokat kínáló alkalmazások alkotják. A tudatos légzéssel számos testünkben végbemenő fiziológiai folyamatot tudunk befolyásolni. A legalapvetőbbek közé tartozik, hogy csökken a szívfrekvencia és a stresszhormonok szintje, ezáltal pedig megszabadulunk a szorongástól és idegességtől. Válassz olyan alkalmazásboltot iOS vagy Android eszközödre, amely kínál ilyen légzőgyakorlat app-ot. Lefekvés előtt pedig kerüld az intenzív testedzést. Végezz inkább nyújtó gyakorlatokat (stretching) vagy sétálj egyet.