Hogyan válasszam ki a megfelelő ágyrácsot?

Milyen ágyrácsot vegyek? Merül fel bennünk a kérdés. Segítségre van szüksége a megfelelő ágyrács kiválasztásában? A léces, a lamellás vagy az állítható (motoros) ágyrács a legjobb? Milyen az az ágyrács, amely tökéletes lesz a matracához? Az egészséges és pihentető alváshoz a megfelelő matracon kívül ugyanolyan fontos a megfelelő ágyrács kiválasztása is. Mik a döntő szempontok a választásnál, és milyen ágyba milyen matrac felel meg a legjobban? Olvassa tovább cikkünket és megtudja.

Hogyan válasszam ki a megfelelő ágyrácsot?

Miért fontos az ágyrács?

A megfelelő ágyrács nem csak azért lényeges, hogy biztosítsa a megfelelő kényelmet alvás során, de a matrac számára is fontos. Ebben az esetben az az érvényes, hogy minél rugalmasabb az ágyrács, annál jobban védi a matracot.

Mit köszönhetünk az ágyrácsnak?

  • Egészséges matrac - a matrac az ágyrácsnak köszönhetően szabadon lélegzik, jól szellőzik, leadja a hőt és a nedvességet. Biztosítja a megfelelő légáramlást a matracban, így megakadályozza, hogy olyan környezet jöjjön létre, amely megfelelő a penész és az atkák elszaporodására.
  • Matrac élettartama – meghosszabbítja, ugyanis a matrac szabad szellőzésével a lehető legjobb állapotban megmaradnak a matrac funkcionális rétegei.
  • A test súlyának és a matracra kifejtett nyomásnak jobb eloszlatása – (főképp a lamellás ágyrácsnál), amely által maximalizálódnak a matrac funkcionális tulajdonságai.
  • Matrac keménysége/puhasága – az ágyrács hatással van arra is, hogy milyen keménynek/puhának érezzük a matracot. A léces ágyrács szilárd alapot képez a rugalmas és a puhább matracoknak, míg a lamellás ágyrács rugalmasságot biztosít a keményebb matracoknak.

Az ágyrács és a matrac tulajdonságainak összehangolásával garantálhatja magának a pihentető alvást.

Ágyrács és matrac típusok kombinációi

A megfelelően megválasztott ágyrács ugyanúgy hozzájárul a minőségi alvás eléréséhez, mint a matrac. Viszont fontos tudnunk, hogy milyen ágyrácsot milyen matraccal kombinálhatunk. Minden ágyrácsnak megvannak a maga tulajdonságai és mindegyik más típusú matrachoz megfelelő. Az alap ágyrács típusok közé tartoznak a lamellás ágyrácsok, a léces ágyrácsok (vagy használják még szilárd ágyrácsnak is) és az állítható (motoros) ágyrácsok.

A megfelelő minőségi ágyrács és matrac kombinációjával biztosíthatja a megfelelő testhelyzet elérését alvás során, miközben a matracban biztosítva van az ideális szellőzés.

Lamellás ágyrács

A lamellás ágyrácsok rugalmas lamellákból állnak, amelyek enyhe szögben illeszkednek az ágykeretbe. A lamellás ágyrácsok igazán rugalmasak, így biztosítják a matracban a megfelelő légáramlást, amely meggátolja a baktériumok és az atkák elszaporodását a matracban. Azoknak az embereknek megfelelő, akik puhább felületeken szeretnek aludni.

Tekintse meg széles kínálatunkat:

Lamellás ágyrácsokat egyéb méretekben is kínálunk.

Lamellás ágyrács

A kínálatunkban ráadásul olyan lamellás ágyrácsokat is talál, amelyekkel szabályozhatja az ágyrács keménységét. A lamellák állítható keménységgel rendelkeznek a derék résznél, így biztosítják a hátgerincnek a megfelelő alátámasztást.

agyracs-kemenysegenek-szabalyzasa-a-derek-resznel

Milyen matracokhoz válasszunk lamellás ágyrácsot?

A lamellás ágyrácsok a rugalmasságuknak köszönhetően a keményebb és az alacsonyabb (vékonyabb) matracokhoz megfelelőek, amelyek ugyan tökéletesen idomulnak a test formájához, de hiányzik belőlük a kiemelkedő rugalmasság. A lamellás ágyrács segít a matracnak rugózni, átveszi a matracra nehezedő nyomás egy részét, így a matrac kevésbé lesz kitéve megterhelésnek. A lamellás ágyrácsokat más matrac típusokkal is lehet társítani (magasabb habmatracokkal például), amennyiben szeretné növelni a matrac rugalmasságát vagy a matrac puhaságát.


Léces ágyrács

Léces ágyrács, avagy szilárd ágyrács, amelyet főleg azok fognak értékelni, akik a keményebb alvófelületeket részesítik előnyben.

Az ágyrács lecekből áll, amelyek vagy textil szalaggal vannak egymáshoz erősítve, vagy pedig a keretbe vannak rögzítve.

Tekintse meg széles kínálatunkat:

Léces ágyrácsokat egyéb méretekben is kínálunk.

Léces ágyrács

Milyen matracokhoz érdemes szilárd léces ágyrácsot választani?

léces ágyrácsok megfelelőek a rugós matracokhoz, de a vastagabb maggal rendelkező hab matracokhoz is, amelyek rugalmasak és megfelelően elosztják a test súlyát. Ez a fajta ágyrács nem igazán rugalmas, ezért a rugalmasságot a matracnak kell biztosítania. A léces ágyrácsot nem ajánljuk vékonyabb matracokkal kombinálni, mivel egy ilyen fekhely igen kemény lenne. A léces ágyrács azonban szilárd és jól szellőző alapot ad.

A matrac és az ágyrács kombinációit és a tulajdonságaikat összefoglaltuk a következő képen.

tabulka-porovnanie-latkovy-vs-lamelovy-rost_HU


Állítható (motoros) ágyrácsok

Az állítható ágyrácsokat rugalmas lamellák alkotják. Az ágyrácsot vagy elektromosan vagy kézzel lehetséges állítani, a lábaknál és a fejnél. A motoros ágyrácsokat elektromos távirányító segítségével lehet beállítani. Ezeket az ágyrácsokat főleg az idősebbeknek ajánljuk, és azoknak, akik a legjobb minőséget és a kényelmet keresik.

Milyen matracokat lehet motoros ágyrácsokhoz választani?

Az állítható ágyrácsokhoz a rugalmas anyagokból készült matracokat ajánlunk, mint amilyen a latex matrac, és a többi elasztikus habból készült matrac. Ezeknél a matracoknál az a legideálisabb, ha egy egészet képeznek, tehát egyfajta anyagból készülnek (nem több különféle rétegből). Esetleg még olyan matracok is lehetnek, amelyek két vagy maximum három hab rétegből tevődnek össze. Az állítható ágyrácsokhoz nem megfelelőek a táskarugós, rugós vagy kókusz réteggel rendelkező matracok, ugyanis ezek sérülhetnek az állítások során.

Megfelelő ágyrács kiválasztása

Azon kívül, hogy a megfelelő ágyrács meghosszabbítja a matrac élettartamát, az Ön tökéletes pihenéséről is gondoskodik. A megfelelő ágyrács elosztja a matracra nehezedő súlyt, segít, hogy megfelelően működjön és szellőzzön. Az ágyrács kiválasztásánál különböző szempontokat kell figyelembe venni, mint például annak a személynek a súlya, aki használja majd, annak alvási szokásai, egészségügyi állapota, és mindenekelőtt az ágyrácshoz használt matrac típusa.

  • Az Ön súlya – az ágyrácsnak legalább 10 vagy 15 kilogrammal nagyobb teherbírással kell rendelkeznie, mint annak a súlya, aki fekszik rajta. Az ágyrács terhelhetőségénél a matrac súlyát is figyelembe kell venni, az is beleszámít.
  • Matrac típusa – a motoros állítható ágyrácsokra és a lamellás ágyrácsokra rugalmas anyagok a megfelelőek, míg a szilárd léces ágyrácsokhoz a rugalmatlan természetes anyagok az alkalmasak.
  • Ár – általánosságban érvényes, hogy a léces ágyrácsok a legolcsóbbak, őket követik a lamellás ágyrácsok, majd a legdrágábbak közé a motoros ágyrácsok tartoznak. Azonban az is igaz, hogy bár a lamellás ágyrácsok drágábbak, de egy magasabb minőségi kategóriát képviselnek.

Válasszon minőségi lamellás és léces ágyrácsaink közül, amelyek tökéletesen illenek a kínálatunkban szereplő matracokhoz.