Segítünk a megfelelő falfesték szín kiválasztásában

A falak színe sokféle módon hathat az érzéseinkre, hogy milyennek találjuk az egész szoba hangulatát, és milyen érzéseket vált ki belőlünk. A legpraktikusabb, legolcsóbb és legegyszerűbb módja egy otthon felújításának a falfestés. A belsőépítészet fejlődésével mindig új kísérletek zajlanak a színeket illetően, melyekkel egyidejűleg lassan cáfolják azokat az elavult mítoszokat, melyek szerint a meleg színek  hangulatossá és otthonossá teszik a belső teret, míg a hideg színekkel éppen az ellenkezőjét lehet elérni. Hogyan válasszunk tehát színt az otthonunkba?

farba-do-interieru-vyber

A legjobb szín a beltérbe? Egyértelműen a fehér

Azt hiszem kétséget kizáróan elmondhatjuk,  hogy beltérbe a legjobb színválasztás a klasszikus fehér (legyen szó az irodáról vagy az otthonunkról). A fehérnek több tucat, vagy talán több száz színárnyalata is lehet. Míg egyesek a hófehéret, mások inkább a csontszínűt, a sárgához vagy a szürkéhez közel álló színárnyalatot részesítik előnyben. Azonban a fehér színnel soha nem lőhet mellé. A fehér szín mellé ráadásul nagyon Minden otthonba tökéletes választást jelentenek a kedvenc színei is. A kéket vagy a zöldet szereti? Esetleg a rózsaszínt? Bármelyikük tökéletes választás lehet az otthonába. Azonban nagyon fontos a megfelelő árnyalat kiválasztása, és az, hogy összhangot alkosson az otthona bútoraival.

Ezekkel a színekkel csak óvatosan bánj

Az embereknek gyakran az az érzésük, hogy az élénk narancssárga vagy a sárga színekkel minden helységet azonnal otthonossá lehet tenni. Azonban a túlságosan rikító vagy neon színek optikailag kicsinyítik a teret, és végeredményben nem biztos, hogy jól érzed majd magad egy ilyen szobában. Érdemes még elkerülni a sötét színeket (a bordó vagy a smaragdzöld is ilyen például) vagy mondjuk a feketét. Azonban ezekben a színekben nyugodtan választhatsz kiegészítőket. Mondjuk egy világos falhoz nyugodtan választhatsz sötét vagy telített színű sötétítő függönyöket, bútorokat (kanapékat, foteleket). Arról nem is beszélve, hogy az egyszerű és színes díszpárnákkal vagy apróbb kiegészítőkkel is mennyire meg lehet változtatni a szoba hangulatát.

A legnagyobb népszerűségnek még mindig a pasztell színek örvendenek

A lágy színekkel biztos semmit sem rontasz el. Jelenleg a legnépszerűbbek a pasztell színek. Bármilyen szín is a kedvenced, legyen az akár a lila, a narancssárga vagy a sárga, egyszerűen csak válaszd a kedvenc színed lágy és matt pasztell árnyalatát. A pasztell színek melegséget és otthonosságot kölcsönöznek a helységnek, ráadásul elég világosak ahhoz, hogy optikailag ne kicsinyítsék. Talán ezért is örvendenek az utóbbi időben ekkora népszerűségnek. Gyönyörűen összhangba lehet hozni velük a már meglévő bútorokat és kiegészítőket.

Ne félj a kísérletezéstől 

Mit szólnál a szürke színhez? A hamuszürke is egy olyan szín, amely szinte minden szobában jól mutat. Ehhez kísérletképpen az egyik falatra válassz egy gyönyörű élénk színt. Meglátod, hogy egy vidám szín mennyire feldobja az egész szobát, és szó szerint színt visz bele. Az egyes színek kombinációjával is gyönyörű összhangot tudunk teremteni. Azonban nagyon fontos, hogy megfelelő és összeillő színeket kombináljunk össze. A telített színek kombinálása nem mindig jó ötlet. 

A szín kiválasztásakor vedd figyelembe a többi kiegészítőt és a bútorok színeit

A szoba színét összhangba kell hozni a bútorokkal és a már ott lévő dekorációkkal. A lágy fáradt rózsaszín vagy a lazacszín remekül mutat a falakon és szinte mindenhez illik. De a sötét színek is remekül kombinálhatók. A sötét smaragdzöld sötétítő függönyhöz mondjuk tökéletes választást jelent a pasztell zöld színű fal. És ha a fal mégsem olyan színűre sikerülne, mint ahogyan azt tervezted, akkor sem történik semmi. Elég csak átfesteni.