Függöny és sötétítő felfüggesztési módok

Megtörtént már veled is, hogy csak nézted a lógó függönyt és azt mondtad magadban, de jó lenne, ha szép, ráncolt, lágyan hullámzó lenne vagy ízlésesen megkötött sötétítő díszítené ablakod? Összeválogattunk most neked néhány érdekes videót a függönyök és sötétítők különféle felfüggesztési módjairól.

zavesy

Hogyan függesszük fel a függönyöket és a sötétítő drapériákat?

Napjainkban a függönyöknek és a sötétítő függönyöknek inkább esztétikai, mint gyakorlati funkciójuk van. Ahhoz azonban, hogy igazán ízléses kiegészítői legyenek otthonodnak, megfelelően kell összehangolni őket. A függönyök és sötétítő függönyök stylingolásának legnépszerűbb módja közé tartozik a ráncolás, ezek közül is a ceruzás és a csokros ráncolás, a körbeszegés és az egyszerűbb összekötések. De felhelyezhetők bújtató móddal, ringlik vagy a rúdra húzható pántok segítségével.

Sok múlik az anyagon és a felakasztási módon

Az, hogy sikerül-e stílusosan felrakni a sötétítő függönyöket, függ a választott anyagtól is (megtartja-e az alakját vagy hajlékony, mint a hálós függönyök), valamint a felfüggesztés módjától. A fűzőkarikás sötétítőket (Ringlis függönyöket) közvetlenül az anyag felső részébe bevart fém karikák segítségével lehet a karnisra rögzíteni. Másokat kampókkal szilárdan rögzítve akasztanak fel, míg vannak olyanok is, amelyeknél a kampókat a karnis körül szabadon mozgatható gyűrűkre akasztják.

Puha velúr sötétítő függönyök

A bársonyos velúr sötétítő függönyök rendkívül népszerűek vonzó megjelenésük és könnyű súlyuk miatt, ezért könnyen kezelhetőek például felakasztáskor, könnyen elférnek a kisebb mosógépekben és szárítókban is, a puha anyag pedig a meghittség és az otthonosság érzetét adja a helyiségeknek. A Velvet velúr bézs színű sötétítő függöny minden modern nappaliba illik. A 140 cm széles és 270 cm magas méretének köszönhetően még a nagyméretű francia erkélyajtókat is könnyedén eltakarja. A bézs mellett tucatnyi kedvenc szín közül választhatsz - legyen az konzervatív vagy extravagáns.

Függönyök és sötétítők ráncolása

Ha egyenletesen szeretnéd, hogy ráncolódjon a sötétítő függönyt és ezáltal szépen eső hullámokat hozzon létre, akkor szükséged lesz erre a kis trükkre. A keményebb és erősebb anyagból készült sötétítőknél jobban működik ez a módszer, ahol az egyes hullámokat lánccal kötik össze, hogy tökéletesen egyenletes ráncolódó drapériát hozzanak létre. Azonban össze is varrhatod őket vagy használhatsz csipeszeket - az ötleteknek nincs határa.


Sötétítő függönyök hálószobákba és gyerekszobákba

A fényzáró sötétítő függönyök vastagabbak, nehezebbek és erősebbek. Nem szokás összekötni őket, hagyd inkább szabadon lógni. Az anyag nagy sűrűségének köszönhetően azonban még nappal is abszolút fénykizárást biztosítanak. A Tása púder rózsaszín sötétítő függöny például 80%-os sötétítést biztosít (a klasszikus belső árnyékolókkal együtt a sötétítés közel 100%-os lehet) és több színben is kapható. A rövidebb, 250 cm hosszúságú Tamia sötétítő függöny a tetején nagyméretű, megerősített ringlikkel van ellátva, amelyeken keresztül a legtöbb kapható függönykarnist át lehet fűzni.

Sötétítő függönyök különböző felfüggesztési módjai:

Függönykarnisok

A kínálatunkban szereplő sötétítők felakasztásához fém karnisokat ajánlunk. A függönyök nem túl nehezek, de ha két darab sötétítő függönyt használsz egy nagy ablakon, amelyek súlya akár 3 kilogramm is lehet. A vékony műanyag vagy alumínium karnisok meghajolhatnak, és ha nem megfelelően rögzítik, kieshetnek a falból. A függönykarnis rögzítési módja azt is befolyásolja, hogy hogyan ráncolhatod vagy kötheted össze a sötétítő függönyöket. Ha a fent említett nagyméretű fűzőkarikákat (ringliket) használod a függöny felfüggesztésére, akkor akár szeretnéd, akár nem, függőleges irányú hullámok alakulnak ki a két oldalra történő szétnyitáskor. A legtöbb variációt a csipeszek és fémszemek használata jelenti.

A sötétítő függönyök felakasztásának egyedi módja: 

Függönyök összekötése

A következő videóban 4 egyszerű példát láthatsz a függönyök és sötétítők összekötözésére. A sötétítő függönyök rögvest más kinézetet kapnak ilyen módon, és ha fényzáró anyagból készült sötétítővel rendelkezel, akkor ezekkel a rögzítési módokkal még azt is befolyásolhatod, hogy mennyi fény áramoljon be a szobába. A húzott és kifeszített sötétítő függönyök nem az egyedüli lehetőséget jelentik.

Egyéb designos és modern felfüggesztési módok

Találtunk számodra egy érdekes videós bemutatót is az 5 legegyszerűbb, stílusos technikáról, ahogyan a függönyöket és drapériákat össze lehet kötni, akár külső zsinór vagy masni segítségével, akár csak magával a függöny anyagával. Ezzel az öt egyszerű módszerrel valószínűleg még több ötletet fedezel majd fel, amikor kísérletezel saját sötétítő függönyeiddel a nappaliban vagy a hálószobában.