Matt vs magasfényű bútorok: előnyök és hátrányok

Az új otthonodba keresed a megfelelő bútorokat, beleértve a beépített szekrényeket, konyhabútort, vagy csak egy új komódra vagy szekrényre van szükséged, csak nem tudsz dönteni? Matt felületű vagy magasfényű bútort válassz inkább? Erre a kérdésre nehéz felelni, de szívesen segítünk abban, hogy összeszedtük az egyes típusok előnyeit és hátrányait, továbbá, hogy melyik típust hová érdemes választani.

matny nabytok

Magasfényű bútorok előnyei

A magasfényű bútorok legnagyobb előnye egyértelműen az, hogy igazán luxusos prémium kinézettel rendelkeznek. A magasfényű bútorok már szinte minden színben elérhetőek a fehértől egészen a feketéig. Ezen bútorok felszíne nagyon sima, amely könnyebbé teszi a tisztítását. További előny, hogy a fényes felületért egy vastag átlátszó lakk réteg felel, amely nem csak a mechanikus sérülések ellen védi meg a bútort, de a UV sugárzástól is, melynek köszönhetően a bútor évekig megőrzi az eredeti színét. 

Magasfényű bútorok hátrányai

A magasfényű bútorok legnagyobb hátránya egyértelműen az, hogy minden apró piszok vagy ujjlenyomat meglátszik rajtuk. Tehát arra fel kell készülni, hogy például a magasfényű konyhabútort gyakran kell tisztítani és polírozni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem is kellene ilyen bútort választanunk. Azonban jobb választást jelent mondjuk egy szép magasfényű komód a nappaliba vagy egy magasfényű szekrény a hálószobába - tehát olyan helyekre, amelyeket naponta csak párszor használunk. A hátrányai közé tartozik még az is, hogy ezek a bútorok többnyire drágábbak. 

Matt bútorok előnyei

A matt felületkezeléssel rendelkező bútorok a magasfényűekkel szemben olcsóbbak, azonban ez nem minden esetben érvényes. Vannak olyan anyagok, mint például a fehér "szuper matt", amely jóval drágább, mint az egyszerű matt fehér, vagy éppen annak magasfényű változata. Az alap állapotában a matt bútor enyhén dudoros. Ez lehet az előnye vagy a hátránya is. Ránézésre jól néz ki, viszont ebből a felületből sokkal nehezebben lehet eltávolítani a piszkot. A matt bútorok számos kialakításban elérhetők, ami egyértelműen előny.

Matt bútorok hátrányai

A matt felszínnel rendelkező bútorok nem rendelkeznek olyan luxusos kinézettel, mint a fényes felületűek (az egyes "szuper matt" típusok kivételével). Kevésbé ellenállóak a mechanikai sérülésekkel szemben is - főleg a sima felületűek. Dudoros változatban az MDF bútorlap laminált felületkezelésével azonban ugyanolyan ellenállóképességgel rendelkezik, mint a magasfényű változat. A fényes változatokkal ellentétben a különbség az előlapok és az élek átmeneténél látszódik, amelyeket utólag ragasztanak fel és ezek már nem lakkozottak.

A matt korpusz és a magasfényű előlapok kombinációja

Ideális megoldás nem létezik és mindenkinek más-más változat lehet megfelelő. A konyhabútoroknál gyakran használják azt a módszert, hogy a korpuszok egésze és a falak matt változatban készülnek, míg az előlapok magasfényűek. A korábban említett ruhásszekrény vagy a komód például lehet magasfényű, de mondjuk az ágy vagy az étkezőasztal mindig jobb matt kivitelben. Továbbá matt felületű dolgozóasztal vásárlását ajánljuk, de az éjjeliszekrényt vagy dohányzóasztalt már lehet magasfényű.