Minimalizmus a lakberendezésben

A lakberendezési magazinokban és az internetes blogokon hasonló képeket szeretsz nézegetni, mint az illusztrációs kép a cikkünkben? Egy olyan belső térről álmodozol, amely akár versenyezhetne is a legszebb otthon kategóriában, de úgy gondolod, hogy hosszútávon nem fenntartható egy ilyen? Van számodra egy jó hírem - ez igenis lehetséges. És ebben nagy segítségetekre lehet a minimalizmus, 

obývačka v minimalistickom štýle

Minimalizmus a világban

A minimalizmus a lakberendezésben (és életünk más területein is) különböző formákban érvényesül. 100 évvel ezelőtt még mindenki minimalistaként élt. Nem a mentalitásuknak köszönhetően, hanem inkább azért, mert nem állt rendelkezésünkre ennyi termék, ilyen nagy választék, nem voltak reklámok, globalizáció és  konzumizmus. A mai világban, amikor minden fogyasztó több száz termék közül választhat, több tucat változatban és árnyalatban, a bevásárlóközpontok pedig roskadoznak a termékektől, a minimalizmus inkább egy módja annak, hogy hogyan tehermentesítsük a háztartásunkat, és egyben az életünket is. Ugyanis minél kevesebb tárgy van a birtokunkban, annál kevesebb dolog piszkolódik össze és annál kevesebb időt vesz el tőlünk a takarítás. A világban például nagyon népszerű a japán minimalizmus, a KonMari módszer, amelyet Marie Kondo álmodott meg. De ide sorolhatjuk még a Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus Minimalisták című könyvén alapuló mozgalmat is.

Mi nem minimalizmus?

Ahogyan minden másban, a minimalizmus terén is sokan túlzásba esnek. Nem, a minimalizmus nem arról szól, hogy úgy éljünk mint a vándorok 100 évvel ezelőtt. És nem is arról van szó, hogy az otthonunkban található minden tárgyat a kezünkbe kell vegyük és azon gondolkodnunk, hogy használjuk-e őket rendszeresen, örömet okoznak-e nekünk? És ha nem, akkor azonnal meg kell szabadulnunk tőlük. Tehát soha nem jó túlzásba esni, a minimalizmusban is meg kell találnunk az arany középutat.

Hogyan kezdjünk neki?

Talán kezdhetnénk azzal, hogy már nem vásárolunk meggondolatlanul semmit. Minden, amire az embernek szüksége van, valószínűleg már rég a tulajdonában van. A másik lépés lehet a ruhák átválogatása. Biztos mindenkinek sok olyan ruhája van, amelyeket már nem hord és csak feleslegesen foglalják a helyet a szekrényben. A felesleges ruhákat kidobhatod, eladhatod vagy elajándékozhatod, így máris egy csomó hely szabadul fel. Azokat a dolgokat, amelyeket raktározunk gyakran a garázsban,  a padláson vagy a pincében tároljuk. Sőt még a konyhában is sokkal egyszerűbb lesz főzni, ha a fiókokból és  a szekrényekből kiválogatod a nem használt vagy már sérült edényeket, eszközöket. Ugyanez a helyzet a lejárt kozmetikumokkal és orvosságokkal is. Érdemes megfontolni a dísztárgyak számát is az otthonodban. Mindennek jó, ha van helye a szekrényben, nem pedig az asztalon vagy a konyhapulton tároljuk.

Milyen ajtót nyit meg a minimalizmus?

Egy ajtót a szebb, átláthatóbb és mindig rendben lévő otthonhoz. A nappaliszekrény tele van szentimentális szobrokkal, szuvenírekkel, poharakkal és hasonló tárgyakkal? Akkor itt az idő, hogy továbbadd őket, felszabadíts egy kis helyet, és mondjuk beszerezz egy nagyobb ülőgarnitúrát. Így aztán végre egy olyan nappalid lehet, mint ami a katalógusból esett ki, ahol csak egy kanapé, egy tévés szekrény, egy tévé, egy dohányzóasztal, egy szőnyeg és néhány kiegészítő van. Azonban, ha mégis szükség lenne még tároló helyre, lehet elég csak beszerezni egy tágas komódot vagy egy nagyobb tévés szekrényt. Ezt az elvet aztán minden szobában alkalmazni lehet.

Minimalizmus az élet minden területén

A minimalizmust az élet minden területén alkalmazhatjuk - mondjuk az öltözködésben (ami a ruhák szelektálásával kezdődik), de a hobbijainknál, az elektronikus cikkeknél vagy a telefonunk, számítógépünk tartalmának rendezése során is. Azonban most csak a minimalizmus  felszínét kapargatjuk, sokkal mélyebben is bele tudja ásni magát az ember. A minimalizmusnak köszönhetően jobban érezheti majd magát az otthonában. Kezdetnek kipróbálhatja a 30 napos minimalista kihívást. Az első napon egy dolgot kell kidobni. A második napon kettőt, a harmadikon hármat és így tovább, míg el nem érsz a harmincadig napig. Így összesen 465 fölösleges dologtól szabadulhatsz meg egy hónap alatt, amelyek valószínűleg csak ott porosodtak vagy útban voltak.