Okos (smart) otthon - kiegészítők, amelyek nem hiányozhatnak

Az elmúlt két évtizedben az okos készülékek és egyéb kiegészítők lassan, de biztosan elárasztották nemcsak a boltok polcait, hanem otthonainkat is. Legyen szó akár a háztartási feladatok egyszerűsítésére tervezett modernizált eszközökről (okos mosógép, okos mosogatógép stb.), akár az otthonunk biztonságát szolgáló készülékekről (okos kamerák és riasztók), akár a pusztán a szórakoztatásunkra tervezett berendezésekről (okos TV és konzolok), minden esetben azt a célt szolgálják, hogy boldoggá tegyenek minket és megkönnyítsék az életünket. Ma néhány további példát mutatunk az okos megoldásokra, amelyek fokozatosan egyre több otthonba férkőznek be. 

smart-home-big

Okos (smart) otthon

Az okos otthon képes felszabadítani elménket a napi gondok terhe alól és kényelmesebbé tenni életünket. Mint minden más dolog az életünkben, az okos megoldások sem tökéletesek és elromolhatatlanok. Néha a szoftver hibásodik meg, máskor a mi képességeink hiánya mutatkozik meg a szükséges funkciók beállításakor és bizony gyakran hardveres hiba is felléphet. Minél több funkcióval és mozgó alkatrésszel rendelkezik egy eszköz, annál hajlamosabb a meghibásodásra. Éppen emiatt manapság egyre többen választanak kevesebb és egyszerűbb eszközt a minimalizmus jegyében. Ennek ellenére a smart technológiák hatalmas áttörést jelentenek az életünkben és nemcsak figyelmet érdemelnek, hanem további tökéletesítést is.

Mi az, ami (még) nem smart bútor?

Bár már léteznek különböző prototípusok nagyon futurisztikus és innovatív bútorokból, az okos bútorok fogalma alatt nem kell olyan ágyra gondolni, amely saját magát ágyazza be, vagy egy szekrényre, amely összehajtogatja és elrakja a kimosott ruháidat helyetted. A smart eszközök és kiegészítők végső soron nem időt spórolnak meg nekünk, hanem inkább elvesznek tőlünk. Ilyenek például a különféle elektromos nyitással rendelkező szekrények, amelyek nemcsak elemcserét igényelnek, de lassúak és megbízhatatlanok is.

Egy fotel is lehet smart

Mindezek ellenére létezik már számos okosbútor koncepció, amely nem mindig a bútoriparból származik. Az autóipar óriásai például olyan vezetőfelismerő rendszert találtak ki a modern autókban, amely automatikusan beállítja az ülés helyzetét, a visszapillantó tükröket, valamint a zenei vagy fűtési preferenciákat attól függően, hogy a családból ki ül a volán mögé. Hasonló technológiák lassan, de biztosan utat törnek maguknak az otthoni elektromos masszázsfotelek tekintetében is és csak idő kérdése, hogy például a füles fotelekben is megtaláljuk majd őket.

Smart hangulatvilágítás

Az okos világítás, beleértve a redőnyök és az árnyékolástechnikai berendezések intelligens vezérlését ma már nagyon elterjedt az otthonokban. A rendszer működhet akár előre beállított időzítő szerint is vagy akár összhangban a napkeltével és napnyugtával, esetleg aszerint, hogy milyenek a fényviszonyok odakint függetlenül a napszaktól vagy az időjárástól. Az intelligens világítás nemcsak a szobák mennyezetébe építhető be, hanem például a bútorokba is, mint pl a vitrinekbe, komódokba, szekrényekbe vagy akár a konyhabútorokba is. Szó szerint hagyod, hogy a fény a saját életét élje. Ha például a rendszert a fitneszalkalmazással párosítod, a fény teljesen kikapcsolja magát, amikor elalszol, így nem pazarolod feleslegesen az áramot.

Folyamatautomatizálás okoseszközökön keresztül

A különböző otthoni folyamatok automatizálása szintén leggyakrabban a smart technológiák segítségével történik. A művelet nagyon egyszerű és az okostelefonodon is kipróbálhatod. Amikor A  dolog történik, el kell indítani a B-t és amikor C-t csinálsz, akkor a rendszernek be kell fejeznie a D-t. Hogyan néz ki mindez a gyakorlatban? Például beállíthatsz egy olyan funkciót az okostelefonodon, hogy amikor csatlakoztatod a fülhallgatót a készülékhez, akkor automatikusan elinduljon egy zene felismerő app vagy bekapcsoljon egy kékfényszűrő amikor lemegy a nap. Egy okosotthonban a kávéfőző automatikusan bekapcsol és felmelegszik, amikor te felébredsz vagy beállíthatod, hogy a mosógép csak akkor induljon el, amikor hazaértél a munkából, hogy elkerüld a vízszivárgást vagy az esetleges tűzveszélyt.

Hogyan kezdd el az okosotthon rendszert felszerelni?

Az alapvető kérdés az, hogy egy komplex okosotthon ökoszisztémát  tervezel-e kiépíteni vagy csak néhány, külön-külön működő intelligens technológiákkal ellátott eszközre van szükséged. Mindkét választási lehetőségnek megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Ha okos világítást, okos mosógépet és okos tévét vásárolsz, de mindegyiket más-más gyártótól, akkor ezek soha nem fognak egymással kommunikálni és minden egyes eszköz működtetéséhez külön alkalmazásra lesz szükséged. Ez a megoldás azonban sokkal olcsóbb. Egy intelligens ökoszisztéma kiépítésekor vagy egy gyártó zárt rendszerét érdemes használni vagy pedig egy nyílt rendszert, amibe sok egymással kompatibilis eszközt lehet becsatolni. Egy ilyen rendszer anyagi költsége magasabb, ezért célszerű előre, már a házépítéskor vagy a felújításkor kiépíteni a rendszert, habár egy minőségi intelligens ökoszisztéma funkciói végeláthatatlanul bővíthetőek. A kapu magától kinyílik, ha felismeri a rendszámodat, a házban az ajtó kinyílik, ha a kamera érzékel téged és mire leveted a cipődet az ajtóban, a konyhában már illatozni fog a kávé, amit például a kedvenc foteledben ülve szürcsölgethetsz el.