A tömörfa bútor nem régimódi. Hová illik és hogyan kell ápolni?

Az emberiség még több tízezer év után, az üveg, a beton, a rozsdamentes fémek és más modern anyagok korában sem talált a fánál jobb építőanyagot. A több mint 500 éves épületek is arról árulkodnak, hogy a természet ezen ajándékának nagyfokú rugalmassága, tartóssága, ára és könnyű feldolgozhatósága miatt még mindig a fa az első számú építőanyag házakhoz, különböző kerti építményekhez és bútorokhoz. Ma megnézzük a fabútorok fő előnyeit a különböző felhasználási területeken. 

dreveny-nabytok-big

Fabútor

A fabútor fogalma olyan széleskörű, hogy még egy közepes hosszúságú könyv sem lenne elegendő a rendszerezéséhez. Már a különböző fafajták és tulajdonságaik leírása is egy kis enciklopédiát töltene meg. Figyelembe véve a mi földrajzi elhelyezkedésünket, a borovi fenyő- és tölgyfa bútorok a legelterjedtebbek, de nem ritka a lucfenyő, jegenyefenyő, bükkfa vagy akár a dió- és cseresznyefa sem. A kerti bútorok esetében előnyben részesítik a magas gyantatartalmú fákat (vörösfenyő), amely segít a fa tartósításában, de a különböző egzotikus fa fajtákat vagy az akácfát is előszeretettel használják.

Semmivel sem helyettesíthető érzés faágyon aludni 

Aki egyszer jól kialudja magát egy faágyon, nehezen beszélhető rá arra, hogy cserélje le fémágyra vagy bármilyen másra. Nem születtek konkrét tudományos tanulmányok arról, hogy a fa, akárcsak más természetes anyagok (például a kókuszmatracok kókusz rétege) nyugtató hatású, jó illatú és jelentősen javíthatja az alvás minőségét. Mégis tagadhatatlan az alvásra gyakorolt pozitív hatása még akkor is, ha köze van az alvásnak más tényezőkhöz is: akár valamilyen elektromágneses földeléshez vagy a testünkben zajló kémiai folyamatokhoz, netán csak a placebo hatás következménye.

A parketta túléli az utódokat is

A bútorok és épületek mellett természetesen a fát a belső terek egyéb elemeihez is használják. Ezek közé tartozik például természetszerűleg a fapadló, amitől sokan tévesen ódzkodnak a gres padlólapok és kompozitok korában. A régi házak parkettái gyakran több mint százévesek és ennyi idő elteltével is általában csak csiszolni és lakkozni kell őket, hogy úgy nézzenek ki, mintha újak lennének.

A fabútor veled együtt öregszik és válik éretté

Amikor sikerül neked vagy a gyerekeidnek valamilyen mély karcolást ejteni egy tiszta fehér színű beépített szekrényajtón, valószínűleg kisebb szívrohamot kapsz, mert az ilyesmit javítani gyakorlatilag lehetetlen. A fának természetes mintázata (erezete) van, így gyakran még egy csavar- vagy szöglyuk sem látszik rajta. A kopás, az egyenetlenségek és egyéb sérülések révén viszont karaktert nyer. Jó bizonyítékok erre az egyre népszerűbb dohányzóasztalok, amelyeknek az asztallapja csak egy nyers "fa rönkből" készült a kérgével és minden hibájával együtt.

A fabútor ápolása nem igényel sok munkát

Úgy gondolod, hogy a fából készült bútoraidat rendszeresen kell olajoznod vagy lakkoznod? Felejtsd el. A lakkozott fabútor egész életedben kitart mindenféle felületkezelés nélkül. Tízévente egyszer egy színtelen olajjal kicsit feldobhatod a nyers bútor színét, hogy tápláld és új fényt adj neki. Még ha a bútorod vizes lesz is és megduzzad egy vízvezeték balesetben, ha megszáradt, akkor is megmenthető lesz ellentétben a forgácslappal.

A fabútor előnyeinek és hátrányainak összegzése

A fabútoroknál hiába keresnénk hátrányt, talán csak a különböző dekor fák kisebb választékát, valamint a prémium minőségű, kézzel készített tölgy vagy más egzotikus darabok esetében a magasabb árat tekinthetjük hátulütőnek. A borovifenyő bútorok esetében azonban a pozitívumok teljesen felülmúlják a negatívumokat. A tartósság, a megjelenés, az illat, az alacsony beszerzési ár, valamint a széles választék miatt a fából készült modellek, amelyek minden szobába elhelyezhetőek vagy a gyerekszoba bútorok alapanyagául szolgálnak, még mindig sokak számára az első számú választást jelentik.