Hogyan ápoljuk a bútorainkat?

starostlivost o nabytok

Az életünkben sok mindenről kell gondoskodnunk. Természetesen prioritást élvez az egészségünk, az emberi kapcsolataink, a gyerekeink, a házi kedvenceink vagy az autó karbantartása, azonban a legfontosabb dolgok mellett sem feledkezhetünk meg arról, hogy az otthonunkban található bútordaraboknak is szükségük van időről-időre a gondoskodásra, ápolásra. Főleg akkor, ha szeretnénk, hogy minél tovább szolgálhassanak minket a lehető legjobb állapotban. Ismét összeszedtünk pár univerzális tippet és tanácsot, amelyeknek biztosan mindenki hasznát veszi majd.

Hogyan gondoskodjunk a bútorainkról?

A bútorok funkcionalitásának megőrzése alatt minden egyes mozgó elemének problémamentes használatát értjük. Legalább egyszer évente ajánlatos a komódokon vagy a szekrényeken minden egyes zsanért megkenni, esetleg a fióksíneket megolajozni egy csepp olajjal, spray formában lévő szilikonolajjal vagy más hasonló termékkel. Ezzel megszüntethető az esetleges nyikorgás. Amennyiben úgy tűnik, hogy az egyes bútorokon meglazult az anyacsavar vagy valamilyen más csavar, azonnal érdemes megszorítani. Minden beltéri bútordarabot érdemes óvni a víztől vagy a hosszú ideig fennálló kedvezőtlen páratartalomtól. Ez főleg a konyhaszekrény és konyhapult esetében érvényes, de a fürdőszobai szekrényeket is igazán tönkre tudja tenni a víz. 

Kárpitozott bútorok karbantartása

A kárpitozott bútorok megérdemelnek egy külön fejezetet. A kárpitozott kanapék, ülőgarnitúrák, fotelek, kárpitozott ágyak vagy étkezőszékek, esetleg a matracok többsége gyakran sokkal piszkosabb, mint az elsőre tűnik. Gyakran megesik, hogy egy esetleges folt vagy egy apró baleset, mely során morzsadarabok kerülnek a kanapéra vagy esetleg egy pohár bor ömlik ki, improvizálunk a szennyeződés eltávolításánál, de ilyen témában már sok praktikus blogot és cikket is találhatunk. Amennyiben ezeknek a puha felületeknek a tisztítását, mint például az ágytámla vagy a kanapé, komolyan gondolod, akkor egy minőségi kárpittisztító gép nélkül ez nem fog menni. Ha ezt rendszeresen használni fogod, például a szőnyegek, kanapé, ágytámla tisztításánál, akkor ez egy igazán praktikus és kiváló segédeszköz lehet. Ellenkező esetben jobb megoldást jelent az, ha az ember évente egyszer vagy kétszer kihívja a profi kárpittisztítókat, akik az otthonodban lévő összes kárpitozott bútort egyszerre kitisztítják neked.

Fából készült bútorok ápolása

A fa bútorok nem igényelnek folyamatos figyelmet, de a víztől védeni kell őket. A fából készült bútorok nagy előnye , hogy amennyiben megunod őket, esetleg a gyerekek tönkreteszik, könnyen felújíthatod, lecsiszolhatod, átlakkozhatod vagy átfestheted őket, és így egy teljesen új megjelenéssel rendelkező bútordarabot kapsz. A forgácslapból készült laminált bútorokkal együtt elég havonta egyszer méhviasztartalmú bútorápolóval átkenni őket, amely biztosítja a fabútorok fényességét és a kellemes illatát.

A laminált bútorok nem igényelnek különösebb gondoskodást

A laminált MDF bútorlap és hasonló bútorok tényleg nagyon ellenállóak és nem igényelnek különösebb ápolást vagy karbantartást, elég csak simán megtisztítani őket a portól és más szennyeződésektől. Ez az anyag elviseli a meleg vizet, számos tisztítószert és gyakran még megkarcolni is nehéz őket. A tisztításukhoz az általánosan használt bútortisztító szereket ajánljuk és egy egyszerű textil rongyot.

Kerti bútorok ápolása

A kerti bútor szintén egy külön kategóriát képez. Leggyakrabban üvegből, acélból, rattanból, fából vagy műanyagból készülnek. Nagyon fontos, hogy a téli időszakban eltegyük őket, így kímélve őket a kedvezőtlen időjárási viszontagságoktól. Ráadásul télen úgysem használnánk ezeket a kerti bútorokat, és így nem kell kitenni őket feleslegesen az esőnek, hónak és az UV sugárzásnak. A kültéri fabútorokat ajánlatos megfelelő favédő anyaggal ápolni. Aki azt szeretné, hogy a fából készült kerti bútora hosszú életű legyen, annak rá kell szánnia évente egy kis időt az olajos vagy lazúros ápolásra. A műanyag, rattan, acél vagy az üveg kerti bútorokat elég csak a kerti slaggal lelocsolni, majd egy száraz ronggyal áttörölni.