Gyerekbarát bútorok: Tippek és kiegészítők a bababiztonság érdekében

baby friendly nabytok

Az első vagy akár a soron következő baba megérkezésével eljön az ideje az otthon átalakításának. Akár akarod akár nem, rengeteg holmival bővül a lakás vagy a ház, le kell mondanod néhány kedvenc tárgyadról és összességében rengeteg kompromisszumot kell kötnöd akár egy nagy villában akár egy kisebb lakásban élsz. Mai cikkünkben összeszedtünk néhány általános tippet ahhoz, hogyan lehet elérni, hogy a gyerekek és a bútorok harmóniában éljenek együtt.

Bútorok és gyerekek

Sokan a bútorok és a gyerekek fogalma alatt a klasszikus értelemben vett gyerekszoba bútorra gondolnak, amely minden gyerekszoba és kínálatunk szerves részét is képezi. A gyerekágyak és babaágyak, komódok, pelenkázó asztalok és feltétek, valamint a gyerekszoba bútorszettek és kollekciók vagy a gyerekmatracok több mint egy évtizedig otthonod részévé válnak a gyermeknevelés során, de ez a blogcikk most nem ezekről szól. Hiszen a lakótér más helyiségeit is a gyermekek igényeihez és szükségleteihez kell hozzáigazítani. Ha elkezdesz már idejében gondolkodni az átalakításon és kiválasztod a megfelelő gyerekbarát bútorokat mielőtt egyáltalán megterveznéd, akkor sok bosszúságtól kíméled meg magad.

Éles sarok és üveg nélküli bútorok

A gyermekek számára egy átlagos háztartásban minden veszélyes. Az elektromos aljzatokat biztonságossá lehet tenni konnektorvédővel, a konyhai tisztítószereket a felső polcokra lehet elpakolni, ahová a gyermek nem férhet hozzá és a kamrát, amelynek polcaira felmászhat, egyszerűen be lehet zárni. Ennek ellenére a balesetek és a sérülések elkerülhetetlenek. Vásárolhatsz szőnyeget a gyerekszobába és nagy gumis játszószőnyeget a nappaliba, de a gyermek akkor is eleshet a kemény padlón. Sok baleset csak a gyerekre való állandó, szünet nélküli odafigyelésével és felügyeletével előzhető meg, amely saját emberi erőből megoldhatatlan. A kisebb gyerekeket időnként egy rövidebb időre be lehet rakni a járókába, de hosszabb időre otthagyni őket nem egészen helyes.

Az első tipp ezért az, hogy olyan bútorokat válassz, amelyeknek nincsenek különösen éles sarkai és nem tartalmaznak üvegrészeket. Egy konyhaszekrény vagy egy magas komód sarka nem jelent problémát, mert egy járni tanuló gyermeknek nem ilyen magasságban van a feje. Egy alacsony dohányzóasztal éles sarka azonban igazán veszélyes sérülést okozhat - különösen ha a gyermek a kanapéról ráesik. A lekerekített élek szintén kemények, de nem járnak olyan nagy sérülési kockázattal. Az üvegbútorokra való esés potenciális kockázata pedig mindenki számára egyértelmű.

Multifunkcionális bútorok nemcsak gyerekeknek

Ha gyerekekkel élsz együtt egy házban vagy lakásban, valószínűleg mindig küzdeni fogsz a helyhiánnyal. A multifunkcionális bútorok remek megoldást jelentenek, de nem kell csak a fent említett, ággyal, íróasztallal vagy csúszdával ellátott gyerekszoba szettekre gondolni. Az összehajtható matracok például nagyon népszerűek, mivel a gyerekek játszhatnak rajtuk, a felnőttek fotelként használhatják, éjszakára pedig könnyen megágyazhatóak a váratlan vendégek számára. Ezek azok a többfunkciós bútorok, amelyekkel sok helyet takaríthatsz meg.

Inspiráló bútor

A bútorok kiválóan segítik a gyermekek készségeinek fejlődését beleértve a motorikus képességeket. Nagyon népszerűek például az ún. tanulótornyok, amelyeknek köszönhetően a gyermek könnyedén és BIZTONSÁGOSAN hozzáférhet a konyhapulton lévő dolgokhoz, mint például a vízcsaphoz teljesen önállóan. A toronyhoz tartozhat számoló tábla, ábécé vagy egyéb kiegészítő is, amelyekkel a kisgyermek gyorsan elütheti az időt. A nagymotoros készségek és az egyensúlyozás fejlesztésében az úgynevezett Pikler háromszög segíthet gyermekednek. A hasonló bútorok és kiegészítők részét képezheti a krétatábla is vagy különböző más tevékenységtáblák (activity board), hogy a gyermekek fejlődést szolgáló tanulással és kreatív módon töltsék el idejüket.

Bútorok rögzítése a gyermekek biztonsága érdekében

Szerepel még egy utolsó javaslat a listán a fokozott biztonság elérése érdekében. Szinte minden bútorhoz, például szekrényekhez, komódokhoz, polcokhoz és így tovább, a csomagolásban találhatsz egy L-alakú tartókonzolt, hogy a bútort a falhoz lehessen rögzíteni. Tapasztalatból tudjuk, hogy nagyon kevesen fúrják fel a bútorokat, mert nem akarnak feleslegesen lyukakat vájni a falba. Mi azonban úgy gondoljuk, hogy ajánlatos minden bútort szilárdan rögzíteni a falhoz. A bútorrögzítés csak öt perccel tart tovább és még ha el is mozdítod a bútorokat, a falon lévő lyuk bármikor kijavítható lesz. Ezzel teljesen kiküszöbölheted annak a kockázatát, hogy gyermeked magára rántsa a bútorokat.