Hasznos tanácsok matrac választással kapcsolatban

Milyen matracot vegyek? Teszi fel magában a kérdést? Valóban igen széles a kínálat, ezért a megfelelő matrac kiválasztása nehéz feladat. Az egészséges és pihentető alvást több tényező is befolyásolja: a kényelem, az életünkben jelenlévő stressz, a szobában lévő hőmérséklet. Az első lépés a pihentető alvás eléréséhez a megfelelő matrac kiválasztása. Számos dolgot kell meggondolnunk: a matrac méretét, keménységét, anyagát, legyen latex, memóriahab vagy inkább rugós? Emiatt írtuk meg ezt a cikket, hogy megkönnyítsük Önnek a matracválasztás folyamatát.

Hasznos tanácsok matracválasztással kapcsolatban

A legfontosabb szempontok, amikre figyelnie kell: milyen volt az előző matraca, milyen keménységgel rendelkezett, milyen pozícióban szeret aludni és hogy mekkora a súlya.

1. Mikor érdemes megfontolni egy új matrac vásárlását? 

A matrac kora nagyban befolyásolja az alvás minőségét. Leggyakrabban a hetedik vagy a nyolcadik évben jön el az az idő, mikor már érdemes egy új matracot vásárolni. Ez azonban nem érvényes minden matractípusra. Sok függ a matrac minőségétől és a felhasznált anyagoktól. Ezért, ha reggel hátfájással ébred, vagy úgy érzi, hogy nem pihente ki magát, itt az ideje, hogy megfontolja egy új matrac vásárlását.

2. Milyen típusú matracot válasszak?

A matrac típusának kiválasztása nagyban függ az egyéni preferenciáktól. Azért, hogy a választást egy kicsit megkönnyítjük összegyűjtöttük a leggyakrabban felhasznált alapanyagokat:

HAB ÉS LATEX MATRACOK

A memóriahabos, latex és habmatracok jellemzően puhábbak és ellenállóbbak. Ezen matracok előnyei és tulajdonságai nagyon hasonlóak. A döntés folyamán gondolja meg, hogy milyen kemény matracot szeretne és mennyi az az összeg, amit rá tud szánni. A memóriahabos matracok könnyedén idomulnak a test formájához és meggátolják a felfekvéseket. A latex matracok rendkívül jó szellőző képességgel rendelkeznek, rugalmasak és megfelelőek az allergiások számára is. A latex és habmatracokat azoknak ajánljuk, akik az éjszaka folyamát gyakran forgolódnak, továbbá azoknak, akik a párjukkal használják az ágyat. 

RUGÓS MATRACOK

A modern rugós matracok fő előnye a remek alátámasztó képességük. Minél nagyobb terhelést kapnak, annál nagyobb ellenállást tanúsítanak. Nagyon kényelmesek és gondoskodnak a megfelelő pihenésről. A rugók között rengeteg nyitott tér van, amely lehetővé teszi a matracban a levegő áramlását, így a matrac remek szellőzéssel rendelkezik.

TÁSKARUGÓS MATRACOK

A táskarugós matracok kiemelkedő kényelmet és megfelelő alátámasztást nyújtanak az egész testnek. A klasszikus rugókkal ellentétben itt minden rugó egy különálló kis "táskába" van csomagolva. Ennek köszönhetően mindegyikük külön-külön mozog, így is növelve a matrac rugalmasságát. A jelentős súlykülönbséggel rendelkező párok számára jelentenek megfelelő választást. 

A rugós és táskarugós matracokat oldalfallal/oldalkerettel ellátott ágyra kell helyezni. Minden ilyen matracnál ügyelni kell arra, hogy az ágykeret körülölelje a matrac magasságának 40 - 60 % -át. Ez az ideális, ettől nem lehet sem több, sem kevesebb. 

Hunt táskarugós matrac, kókusz

KÓKUSZRÉTEGGEL ELLÁTOTT MATRACOK

A matracokban lévő kókuszréteg keményebbé teszi a matracot és elnyeli a nedvességet. Ez a 100 %-ban természetes réteg meghosszabbítja a matrac élettartamát, meggátolja a matrac eldeformálódását és javítja az alvás minőségét.

3.  A kemény vagy a puha matrac a jobb választás?

Minden ember másképp érzi a matrac keménységét. Ezen kívül ezt nagyban befolyásolja az Ön súlya, magassága és a póz, amelyben alszik. Egy ideális matrac a megfelelő helyzetben tartja a hátgerincet, anélkül, hogy nyomáspontok képződnének rajta. Amennyiben a matrac nem nyújt megfelelő alátámasztást, valószínűleg hát- és nyakfájdalmakkal ébred. Keménységüktől függően a matracokat 5 kategóriába soroltuk:
(H5) - ez a legkeményebb,
(H4) - kemény,
(H3) - közepesen kemény,
(H2) - puha,
(H1) - nagyon puha.
A matrac keménysége a felhasznált anyagoktól és a felülettől függ, amelyre a matracot helyezi. Van egy táblázat, amely segíthet abban, hogy ki tudjuk választani milyen keménységű matrac is lenne a megfelelő. Ez a táblázat természetesen csak egy irányadó és tájékoztatásként szolgál.

Tabuľka tvrdostí matracov

 

4. Milyen a megfelelő matrac az alvópóz alapján?

Mindegyikünk más alvási pózt részesít előnyben. Az emberek többsége azonban nem az alapján keres matracot, ahogyan alszik. Aludjon akár az oldalán, a hátán, vagy hason, minden alvópózhoz más az ideális matrac keménység.

 Oldalfekvés

Sok ember, aki az oldalfekvésben alszik, gyakran érez fájdalmat a medencéjében és a vállában. Ezt többnyire a nem megfelelő matrac okozza. Ennél a pozíciónál közepesen kemény vagy puha matracot érdemes választani. Ez amiatt van, mert a puhább matracoknál felhasznált anyagok tökéletesen idomulnak a test formájához és így megfelelő alátámasztást nyújtanak a hátgerincének.

Háton fekvés

Ennél a pozíciónál a legfontosabb, hogy a hátgerince a megfelelő helyzetben legyen. Amennyiben a hátán szeret aludni olyan kemény matracok válasszon, amely megfelelő kényelmet nyújt a hátgerincének. A megfelelő keménység egy közepesen kemény vagy kemény matrac. A háton alvást tartják a legmegfelelőbbnek. Ennél a pozíciónál egyenletesen eloszlik a test súlya, és a hátgerincre, nyakra és izületekre nehezedő nyomás.

Hason fekvés

Amennyiben hason szeret aludni, közepesen kemény matrac vásárlását javasoljuk, amely megfelelő alátámasztást nyújt és megtartja a hátgerincet a megfelelő pozícióban. Amennyiben túlságosan puha a matrac a közepe besüpped és a hátgerince meghajlik az alvás során. Amennyiben azonban túl kemény, a hátgerinc nincs a természetes állapotában, ami hátfájáshoz vezethet.

5. Fontos a szempont matracválasztásnál a súly?

Ha nem is tűnik fontos szempontnak a súly, igazából azonban nagyon is fontos szerepet játszik a matrac élettartama szempontjából. A súlyától és a magasságától függ ugyanis, hogy milyen matrac lesz Önnek ideális. A magasabb súly nagyobb nyomást jelent a matracra. Ezért a túlsúllyal rendelkezőknek kemény matrac választását javasoljuk. A puha matracon idővel kifekvés keletkezik és ortopédiailag használhatatlan lesz. Az alacsonyabb testsúllyal rendelkezőknek puhább matracok is megfelelőek.